wytrawne muffiny z pomidorami i fetą
9 porcje
35 min
Łatwe
bardzo aromatyczne muffiny w wersji wytrawnej
Składniki
340 g mąka
150 g cukier brązowy
3 szt. jajka
3 łyżka proszek do pieczenia
100 ml śmietana
7 łyżka olej
1 łyżka zioła prowansalskie
1 szczypta sól
10 szt. pomidorki koktajlowe
100 g ser feta lub ser pleśniowy
wytrawne muffiny z pomidorami i fetą
wytrawne muffiny z pomidorami i fetą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Jajka roztrzepujemy dodając śmietanę i olej. Składniki suche mieszamy z masą jajeczną (nie trzeba miksera można wymieszać łyżką). Ciasto będzie dość zwarte i gęste.
Po 1 łyżce ciasta nakładamy do papilotek do muffinów (nie więcej ponieważ ciasto rosnąc w piekarniku może wypłynąć poza foremkę).
Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki lub ćwiartki oraz kilka kawałków sera feta i czerwonej cebuli, pokrojonej w pióra.
Formę z muffinami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 20-25 minut.
Komentarze