Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią
6 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinie umyj i osusz, a potem pokrój na bardzo cienkie plastry. Plastry cukinii posyp solą, wymieszaj, odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz wodą, osusz. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku ok. 5 minut, odcedź.
Na patelnię dodaj oliwę i drobno posiekany czosnek, chwilę przesmaż, dodaj mięso. Smaż do momentu utraty wody i lekkiego zarumienienia. Dodaj passatę, koncentrat, wodę, zmniejsz ogień i duś przez 30 minut. W międzyczasie dopraw solą i cukrem (cukier dodaje się dla zbalansowania kwasowości pomidorów). W naczyniu wymieszaj ze sobą sos i makaron.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą lub olejem, ułóż warstwę z plastrów cukinii, po czym warstwę mięsa i makaronu. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na końcu ułóż warstwę sera a na niej plastry cukinii. Zapiekankę piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem, po czym 5 minut bez przykrycia do zrumienienia cukinii.
Komentarze