Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka ze świeżych śliwek, twarożku, kaszy manny i cynamonu.

Składniki

750 dkg świeżych śliwek
2 łyżka cukru
cynamon i cukier waniliowy według uznania
500 g twarożku
jaja
100 g cukru
1 łyżeczka startej skórki z niepryskanej cytryny
100 g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
masło do nasmarowania formy

Opis wykonania

Śliwki umyć, wyjąć pestki i zasypać 2 łyżkami cukru, cynamonem i cukrem waniliowym. Odstawić na krótki czas. Twarożek, jajka, cukier, skórkę z cytryny, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i szczyptę soli wymieszać mikserem na jednolitą, kremową masę.

Dwie trzecie śliwek wymieszać z masą i wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek. Pozostałe śliwki poukładać na cieście. Gotować jak podano poniżej.

Sposób nastawiania: piekarnik parowy, program automatyczny „Zapiekanka", „Zapiekanka na słodko", czas pieczenia: ok. 45 minut. Wariant: zapiekankę można przyrządzić również z jabłkami, mirabelkami lub innymi owocami. Wskazówka: smak zapiekanki można wzbogacić dodając płatki migdałowe lub migdały krojone w lub paski.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych