

Zapiekanka ze świeżych śliwek, twarożku, kaszy manny i cynamonu.
Śliwki umyć, wyjąć pestki i zasypać 2 łyżkami cukru, cynamonem i cukrem waniliowym. Odstawić na krótki czas. Twarożek, jajka, cukier, skórkę z cytryny, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon i szczyptę soli wymieszać mikserem na jednolitą, kremową masę. Dwie trzecie śliwek wymieszać z masą i wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek. Pozostałe śliwki poukładać na cieście. Gotować jak podano poniżej. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, program automatyczny "Zapiekanka" , "Zapiekanka na słodko", czas pieczenia: ok. 45 minut. Wariant: zapiekankę można przyrządzić również z jabłkami, mirabelkami lub innymi owocami. Wskazówka: smak zapiekanki można wzbogacić dodając płatki migdałowe lub migdały krojone w lub paski.