Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą to danie, które łączy prostotę z domowym smakiem. Soczysta kiełbasa, aromatyczna cebula i ziemniaki zapieczone pod warstwą sera to idealne danie na sycący obiad lub kolację.

Składniki

8 szt. - ziemniaków
200 g - kiełbasy
200 g - śmietany
100 g - startego sera
2 szt. - jajka
1 szt. - cebuli
1 łyżeczka - oliwy
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz

Opis wykonania

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na bardzo cienkie plastry. Kiełbasę przekrój wzdłuż i pokrój na plastry. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oliwie do zarumienienia.

Krok 2

Śmietanę, ser tarty i jajka zmiksuj rączką blenderową na jednolitą masę. W misce wymieszaj ze sobą ziemniaki, masę jajeczno-serową, kiełbasę i podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą lub olejem, wyłóż wymieszane z dodatkami ziemniaki, zapiekaj w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych