Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą to danie, które łączy prostotę z domowym smakiem. Soczysta kiełbasa, aromatyczna cebula i ziemniaki zapieczone pod warstwą sera to idealne danie na sycący obiad lub kolację.

Składniki

8 szt. - ziemniaków
200 g - kiełbasy
200 g - śmietany
100 g - startego sera
2 szt. - jajka
1 szt. - cebuli
1 łyżeczka - oliwy
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
379 kcal
Tłuszcz
14.2 g
Węglowodany
23.6 g
Błonnik
37.6 g
Białko
1.8 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój na bardzo cienkie plastry. Kiełbasę przekrój wzdłuż i pokrój na plastry. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oliwie do zarumienienia.

Krok 2

Śmietanę, ser tarty i jajka zmiksuj rączką blenderową na jednolitą masę. W misce wymieszaj ze sobą ziemniaki, masę jajeczno-serową, kiełbasę i podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą lub olejem, wyłóż wymieszane z dodatkami ziemniaki, zapiekaj w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.  



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
gwiazdeczka
Pyszna zapiekanka ziemniaczana, bardzo łatwa w zrobieniu. Nawet można zrobić wege wersję i zamiast kiełbasy dać tofu. Łatwy przepis, często będę ją robiła.
majka
Nigdy nie jadłam zapiekanki z ziemniaków. Z przepisu wyszła bardzo smaczna. Ser się roztopił i podkreślił smak ziemniaków.
ewaregina
Dobra ale następnym razem zrobię bez kiełbasy