Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
6 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obierz na bardzo cienkie plastry. Na patelnię dodaj oliwę i drobno posiekany czosnek, chwilę przesmaż, dodaj mięso. Smaż do momentu utraty wody i lekkiego zarumienienia. Dodaj passatę, koncentrat, wodę, zmniejsz ogień i duś przez 30 minut. W międzyczasie dopraw solą i cukrem. (cukier dodaje się dla zbalansowania kwasowości pomidorów).
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą lub olejem, ułóż warstwę ziemniaków, po czym warstwę mięsa i warstwę sera. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na końcu ułóż warstwę sera, a na niej plastry ziemniaków.
Zapiekankę piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem, po czym 10 minut bez przykrycia do zrumienienia ziemniaków.
Komentarze