Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka ziemniaczano-borowikowa

Opis wykonania

Zapiekane ziemniaki z suszonymi borowikami i parmezanem.

Grzyby namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Następnie dobrze odcisnąć i grubo posiekać. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na cienkie, równe plasterki o grubości ok. 2 mm. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego Iub tarki do ogórków. Przekroić na pół ząbek czosnku i wysmarować nim formę odporną na działanie wysokiej temperatury o średnicy 26 cm. W ten sposób zapiekanka uzyskuje delikatny, czosnkowy smak. Formę następnie natłuścić masłem i włożyć do niej połowę ziemniaków. Położyć na nie grzyby, a następnie ułożyć pozostałe ziemniaki. Wymieszać śmietanę z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa i polać ziemniaki. Zapiekankę posypać serem. Piec według przepisu.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gorące powietrze w temperaturze 170⁰C, 40-45 minut.