Zapiekanka ziemniaczano-borowikowa
4 porcje
Średnie
Zapiekane ziemniaki z suszonymi borowikami i parmezanem.
Składniki
20 g suszonych borowików
1 kg ziemniaków zachowujących ścisłość po ugotowaniu
ząbek czosnku
1 łyżka masła
200 ml śmietany
200-250 ml mleka
sól, czarny pieprz
gałka muszkatołowa
1-2 łyżka tartego parmezanu
Zapiekanka ziemniaczano-borowikowa
Zapiekanka ziemniaczano-borowikowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Następnie dobrze odcisnąć i grubo posiekać. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na cienkie, równe plasterki o grubości ok. 2 mm. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego Iub tarki do ogórków. Przekroić na pół ząbek czosnku i wysmarować nim formę odporną na działanie wysokiej temperatury o średnicy 26 cm. W ten sposób zapiekanka uzyskuje delikatny, czosnkowy smak. Formę następnie natłuścić masłem i włożyć do niej połowę ziemniaków. Położyć na nie grzyby, a następnie ułożyć pozostałe ziemniaki. Wymieszać śmietanę z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa i polać ziemniaki. Zapiekankę posypać serem. Piec według przepisu.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gorące powietrze w temperaturze 170⁰C, 40-45 minut.
Komentarze