Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekane ziemniaki z suszonymi borowikami i parmezanem.

Składniki

20 g suszonych borowików
1 kg ziemniaków zachowujących ścisłość po ugotowaniu
ząbek czosnku
1 łyżka masła
200 ml śmietany
200-250 ml mleka
sól, czarny pieprz
gałka muszkatołowa
1-2 łyżka tartego parmezanu

Opis wykonania

Grzyby namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Następnie dobrze odcisnąć i grubo posiekać. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na cienkie, równe plasterki o grubości ok. 2 mm. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego Iub tarki do ogórków. Przekroić na pół ząbek czosnku i wysmarować nim formę odporną na działanie wysokiej temperatury o średnicy 26 cm. W ten sposób zapiekanka uzyskuje delikatny, czosnkowy smak. Formę następnie natłuścić masłem i włożyć do niej połowę ziemniaków. Położyć na nie grzyby, a następnie ułożyć pozostałe ziemniaki. Wymieszać śmietanę z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa i polać ziemniaki. Zapiekankę posypać serem. Piec według przepisu. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gorące powietrze w temperaturze 170⁰C, 40-45 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych