Obiad jednogarnkowy
Szybki obiad jednogarnkowy potrafi uratować niejeden ciężki tydzień. Proste danie, składające się z odpowiedniej ilości składników odżywczych, wydaje się być idealnym rozwiązaniem, zwłaszcza, gdy w lodówce zalegają nam niewykorzystane...
Czytaj więcej
Szybki obiad jednogarnkowy potrafi uratować niejeden ciężki tydzień. Proste danie, składające się z odpowiedniej ilości składników odżywczych, wydaje się być idealnym rozwiązaniem, zwłaszcza, gdy w lodówce zalegają nam niewykorzystane produkty. Dlatego leczo, gulasz czy fasolka po bretońsku to doskonały obiad jednogarnkowy dla całej rodziny.
Obiad jednogarnkowy – przepisy
Jednym z najprostszych dań jednogarnkowych jest leczo. Przygotować można je na wiele różnych sposobów. Bazę stanowić będą pomidory, cukinia i papryka. Leczo wzbogacić można batatami czy kiełbasą, np. chorizo. W sezonie dyniowym do leczo można dodać dynię. Najlepiej przygotować je na bulionie – warzywnym lub mięsnym. Dlatego sprawdzi się zarówno jako danie dla mięsożerców, jak i wegetarian.
Innym przykładem jednogarnkowego dania jest gulasz. Przygotować go można w klasycznej wersji mięsnej lub w wersji wegetariańskiej – z bakłażana. Bakłażana należy pokroić, posypać solą i odłożyć aż puści wodę. Osuszonego bakłażana smażymy razem z cebulą, czosnkiem i papryką, a następnie dodajemy pomidory. Całość dusimy ok. 15 minut – do momentu, gdy bakłażan zmięknie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.