Zdrowa i błyskwiczna sałatka z rukolą, burakami i serem feta
1 porcje
3 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Błyskawiczna sałatka łącząca różnorodne, lecz pasujące do siebie smaki: rukolę, buraka, ser feta, słonecznik. Wszystko to skropione oliwą, pycha!
Składniki
1 garść rukola
0,5-1 szt. burak pieczony (duży-mały)
20 g ser feta
1 łyżka słonecznik
1 łyżka oliwa z oliwek
Zdrowa i błyskwiczna sałatka z rukolą, burakami i serem feta
Zdrowa i błyskwiczna sałatka z rukolą, burakami i serem feta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki płuczę, osuszam i zawijam w folię aluminiową każdego z osobna. Nastawiam piekarnik na 180 stopni i piekę je 60 minut. Staram się zawsze mieć w lodówce 4 lub 5 ugotowane buraki. Wykorzystuję je nie tylko do szybkich sałatek do pracy, ale robię z nich także zupy, pasty na kanapki, musy z jabłkami, czy po prostu dodatek do obiadu.
Przyrządzenie sałatki do pracy jest bajecznie proste:
- garść rukoli płuczę i osuszam
- 1 małego buraka lub połowę dużego obieram (skórka po upieczeniu schodzi sama, nie potrzeba nawet nożyka) i kroję na plasterki
- fetę kroję w kosteczkę
Wszystkie składniki przekładam do pojemnika lub naczynia.
Posypuję słonecznikiem, skrapiam oliwą, przyprawiam solą i pieprzem i... gotowe!
Komentarze