Żelki z jabłka
4 porcje
25 min
Łatwe
Domowe żelki zrobione z jabłka. Podałam czas samego przygotowania. Należy doliczyć jeszcze minimum 3 godziny suszenia.
Składniki
3 szt. Jabłka
Sok z cytryny
Żelki z jabłka
Żelki z jabłka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W płaskiej, szerokiej formie (u mnie 21cmx25cm) rozkładamy papier do pieczenia. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, umieszczamy w misie blendera, bądź przy pomocy blendera ręcznego miksujemy na gładki mus. Ewentualnie dosładzamy lub dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Całość przelewamy do rondelka i odparowujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowany gęsty mus rozlewamy na papier do pieczenia na warstwę grubości 4-5mm. Suszymy w piekarniku w temperaturze 70-80 stopni ok. 3h przy uchylonych drzwiczkach. Jeżeli po tym czasie wierzch jest już suchy, a pod palcem masa lekko się ugina (jest jeszcze wilgotna) wyjmujemy i całość studzimy. Jeżeli jednak masa jeszcze lekko się klei, wydłuż czas suszenia i kontroluj sytuację. Papier wraz z wysuszoną masą kroimy na długie paski, masę odklejamy od papieru i zawijamy w ruloniki.
Komentarze