Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami

Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Propozycja na obiad jest bardzo szybka i nie wymaga dużo pracy, do tego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa ;)

Składniki

zielone szparagi
5-6 szt. młode ziemniaki
1 szt. batat
4 szt. jajka
2 łyżeczka olej kokosowy
sól
pieprz
koperek
2 ząbki szt. czosnek

Opis wykonania

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na jeden koszyk parowaru. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końce (najlepiej ugiąć końcówkę i odciąć w miejscu, gdzie szparag jest elastyczny), umieścić w osobnym koszyku. Batata również obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do osobnego koszyka lub w przypadku jego braku ułożyć obok szparagów. Ziemniaki gotować w parowarze do datkiem koperku około 35-40 minut (tak naprawdę wszystko zależy od gatunku ziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wybić jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa wyłożyć na talerz, skroić olejem kokosowym i dosolić do smaku.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych