Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami
2 porcje
35 min
Łatwe
Propozycja na obiad jest bardzo szybka i nie wymaga dużo pracy, do tego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa ;)
Składniki
zielone szparagi
5-6 szt. młode ziemniaki
1 szt. batat
4 szt. jajka
2 łyżeczka olej kokosowy
sól
pieprz
koperek
2 ząbki szt. czosnek
Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami
Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na jeden koszyk parowaru. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końce (najlepiej ugiąć końcówkę i odciąć w miejscu, gdzie szparag jest elastyczny), umieścić w osobnym koszyku. Batata również obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do osobnego koszyka lub w przypadku jego braku ułożyć obok szparagów. Ziemniaki gotować w parowarze do datkiem koperku około 35-40 minut (tak naprawdę wszystko zależy od gatunku ziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wybić jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa wyłożyć na talerz, skroić olejem kokosowym i dosolić do smaku.
Komentarze