Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Włoskie danie z kaszki kukurydzianej z ziołami. Kuchnia włoska jest bardzo prosta i niezwykle smaczna.

Składniki

1 łyżeczka oliwy do nasmarowania formy
250 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka
150 g kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka siekanych ziół (tymianek, szałwia lub rozmaryn)
100 ml śmietany
60 g tartego parmezanu

Opis wykonania

Natłuścić formę 20 x 22 cm odporną na działanie wysokiej temperatury. Wlać bulion warzywny i mleko, wymieszać z kaszką kukurydzianą. Dodać siekane zioła. Gotować według przepisu. Dodać śmietanę i parmezan i pozostawić jeszcze 10 minut w komorze gotowania. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze 130⁰C, 30 minut. Wskazówka: polenta pasuje do kaczki w sosie miodowo-balsamicznym lub królika z papryką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych