


Zupa buraczkowa może być wykonana na bulionie mięsnym lub warzywnym. Jak zrobić pyszną zupę buraczkową? Przygotuj włoszczyznę, ziemniaki – nie zapomnij też o śmietanie, doda charakteru nasz potrawie. Przepis na zupę buraczkową jest prosty i szybki – całość zajmie Ci 45 minut. Do dzieła!
Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku.
Do gotującego się bulionu dodaj: starte na dużych oczkach buraki (szybko zrobisz to w robocie kuchennym), sok z cytryny oraz pokrojone w mniejsze kawałki marchew, pietruszka i seler, pora przekrój na 2 części i dodaj w całości. Gotuj całość na średniej mocy płyty.
Po ok. 15 minutach dodaj ziemniaki, gotuj całość do miękkości. Gotową zupę buraczkową dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę, jeśli jest potrzeba dodatkowy sok z cytryny.