Zupa buraczkowa
8 porcje
45 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 5)
Zupa buraczkowa może być wykonana na bulionie mięsnym lub warzywnym. Jak zrobić pyszną zupę buraczkową? Przygotuj włoszczyznę, ziemniaki – nie zapomnij też o śmietanie, doda charakteru nasz potrawie. Przepis na zupę buraczkową jest prosty i szybki – całość zajmie Ci 45 minut. Do dzieła!
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
3 szt. średnie buraki
2 szt. marchewki
1 szt. korzeń pietruszki
1/3 szt. selera
1 szt. mały por
3 szt. średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 szt. liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
do smaku sól
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżka śmietany 18%
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
103.3 kcal
Tłuszcz
4.5 g
Węglowodany
13.4 g
Błonnik
3.8 g
Białko
4 g
Sól
0.9 g
Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku.
Do gotującego się bulionu dodaj: starte na dużych oczkach buraki (szybko zrobisz to w robocie kuchennym), sok z cytryny oraz pokrojone w mniejsze kawałki marchew, pietruszka i seler, pora przekrój na 2 części i dodaj w całości. Gotuj całość na średniej mocy płyty.
Po ok. 15 minutach dodaj ziemniaki, gotuj całość do miękkości. Gotową zupę buraczkową dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę, jeśli jest potrzeba dodatkowy sok z cytryny.
Komentarze