Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa buraczkowa może być wykonana na bulionie mięsnym lub warzywnym. Jak zrobić pyszną zupę buraczkową? Przygotuj włoszczyznę, ziemniaki – nie zapomnij też o śmietanie, doda charakteru nasz potrawie. Przepis na zupę buraczkową jest prosty i szybki – całość zajmie Ci 45 minut. Do dzieła!

Składniki

1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
3 szt. średnie buraki
2 szt. marchewki
1 szt. korzeń pietruszki
1/3 szt. selera
1 szt. mały por
3 szt. średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 szt. liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
do smaku sól
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżka śmietany 18%

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
103.3 kcal
Tłuszcz
4.5 g
Węglowodany
13.4 g
Błonnik
3.8 g
Białko
4 g
Sól
0.9 g

Opis wykonania

Krok 1

Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku.

Krok 2

Do gotującego się bulionu dodaj: starte na dużych oczkach buraki (szybko zrobisz to w robocie kuchennym), sok z cytryny oraz pokrojone w mniejsze kawałki marchew, pietruszka i seler, pora przekrój na 2 części i dodaj w całości. Gotuj całość na średniej mocy płyty.

Krok 3

Po ok. 15 minutach dodaj ziemniaki, gotuj całość do miękkości. Gotową zupę buraczkową dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę, jeśli jest potrzeba dodatkowy sok z cytryny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis! Z pomocą robota kuchennego nie wymagający praktycznie wysiłku! Polecam :)
Radosław
Zupa aromatyczna, pyszna
Pafwvcio
Jest dobra ale bez robota kuchennego wymaga troszeczkę wysiłku.
Natalia Kowalska
Przyznaję rację Pafwvcio. Bez robota jest trochę bardziej pracochłonne.
Natalia Kowalska
Wyszła całkiem dobra, ale brakowało mi czegoś. Nie była to ta sama zupa, którą robiła mama.
Monka
Przepis jest dobry tylko ja buraczki wrzucam 15 minut po wszystkich warzywach i na sam koniec dla pięknego koloru sok z cytryny
malgorzatak
Zupa wyszła smaczna. Dużo warzyw, utrzymał się ładny kolor. Polecam :)
fiziowaaa
Bardzo dobra zupka, smak jak u babci!
Lalaxo
Wyszła bardzo smaczna!
zielone_obloczki
Polecam dla miłośników buraków:)