Zupa krem z pora i ziemniaków
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Zupa krem z pora to fantastyczny pożywny i jednocześnie lekki posiłek. Połączenie pora z ziemniakami jest proste, ale smakuje obłędnie. Sprawdź przepis na zupę z pora i bierzmy się za gotowanie!
Składniki
3 szt. duży por (białe części)
400 g ziemniaki
3 łyżka oliwa z oliwek
80 ml śmietanka 30%
do smaku sól
1 ząbek czosnek (drobno posiekany)
1-1,5 l woda
1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
do smaku biały pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
947 kcal
Tłuszcz
55.6 g
Węglowodany
84.4 g
Błonnik
19 g
Białko
17.8 g
Sól
6.3 g
Zupa krem z pora i ziemniaków
Zupa krem z pora i ziemniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umytego i osuszonego pora pokrój w krążki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę wrzuć posiekany czosnek, po chwili ziemniaki chwilę podsmaż, dodaj krążki pora, dodaj pieprz i sól. Smaż całość do lekkiego zarumieniania.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładką zupę krem? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa.
Usmażonego pora i ziemniaki przełóż do garnka, zalej wodą do pokrycia całości gotuj ok. 20 minut do zmięknięcia ziemniaków. Całość zmiksuj rączką blenderową na jednolitą, gładką masę.
Komentarze