Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Zupa krem z pora to fantastyczny pożywny i jednocześnie lekki posiłek. Połączenie pora z ziemniakami jest proste, ale smakuje obłędnie. Sprawdź przepis na zupę z pora i bierzmy się za gotowanie!

Składniki

3 szt. duży por (białe części)
400 g ziemniaki
3 łyżka oliwa z oliwek
80 ml śmietanka 30%
do smaku sól
1 ząbek czosnek (drobno posiekany)
1-1,5 l woda
1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa
do smaku biały pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
947 kcal
Tłuszcz
55.6 g
Węglowodany
84.4 g
Błonnik
19 g
Białko
17.8 g
Sól
6.3 g

Opis wykonania

Umytego i osuszonego pora pokrój w krążki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę wrzuć posiekany czosnek, po chwili ziemniaki chwilę podsmaż, dodaj krążki pora, dodaj pieprz i sól. Smaż całość do lekkiego zarumieniania.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładką zupę krem? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa.

Bosh Logo
Bosh

Usmażonego pora i ziemniaki przełóż do garnka, zalej wodą do pokrycia całości gotuj ok. 20 minut do zmięknięcia ziemniaków. Całość zmiksuj rączką blenderową na jednolitą, gładką masę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Jeśli ktoś wzbrania się od zup kremowych, koniecznie musi spróbować tej pozycji, od razu zmieni zdanie. Polecam!
KatarzynaCh
Będę próbować, zupa krem to zawsze dobry pomysł!
Marta
Ciekawe i oryginalne połączenie, warto spróbować.