Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa nic

Opis wykonania

Zupa nic to bardzo nostalgiczny przepis. Najczęściej wspominamy ten obiado-deser jako ulubione danie naszego dzieciństwa, będące specjalnością babcinej kuchni. Jeżeli dysponujesz blenderem ręcznym z końcówką do ubijania, przygotowanie tej pysznej zupy zajmuje dosłownie kilka minut. Jej smak na pewno pozostanie na długo w pamięci, i to nie tylko tej dziecięcej.

Zupa nic - krok 1

Białko ubij na sztywną pianę z pomocą blendera ręcznego wyposażonego w końcówkę do ubijania.

Kiedy piana będzie już prawie gotowa, zacznij stopniowo dodawać cukier puder i  miksuj dalej na wysokich obrotach. Piana powinna zmienić kolor na śnieżnobiały i nabrać połysku. 

Zupa nic - krok 2

W rondlu podgrzej mleko, dodaj cukier waniliowy i cynamon. W miseczce utrzyj żółtko jaja z cukrem trzcinowym na gładką i kremową pianę. Możesz do tego użyć blendera z końcówką do ubijania. 

Kiedy mleko będzie już tak gorące, że zacznie się lekko gotować, wyłącz grzanie pod garnkiem i stopniowo dodawaj masę z żółtka, cały czas energicznie mieszając. 

Zupa nic - krok 3

Gotową zupę podaj jeszcze gorącą, każdą porcję udekoruj chmurkami z piany z białek. 

Dla urozmaicenia możesz udekorować zupę kolorową posypką di ciasteczek lub przyprawić przyprawą korzenną.