Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa nic to bardzo nostalgiczny przepis. Najczęściej wspominamy ten obiado-deser jako ulubione danie naszego dzieciństwa, będące specjalnością babcinej kuchni. Jeżeli dysponujesz blenderem ręcznym z końcówką do ubijania, przygotowanie tej pysznej zupy zajmuje dosłownie kilka minut. Jej smak na pewno pozostanie na długo w pamięci, i to nie tylko tej dziecięcej.

Składniki

300 ml mleka
1 żółtko jaja kurzego
3 łyżeczki cukru trzcinowego
½ łyżeczki cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
1 białko jaja kurzego
2 łyżeczki cukru pudru

Opis wykonania

Białko ubij na sztywną pianę z pomocą blendera ręcznego wyposażonego w końcówkę do ubijania.

Kiedy piana będzie już prawie gotowa, zacznij stopniowo dodawać cukier puder i  miksuj dalej na wysokich obrotach. Piana powinna zmienić kolor na śnieżnobiały i nabrać połysku. 

W rondlu podgrzej mleko, dodaj cukier waniliowy i cynamon. W miseczce utrzyj żółtko jaja z cukrem trzcinowym na gładką i kremową pianę. Możesz do tego użyć blendera z końcówką do ubijania. 

Kiedy mleko będzie już tak gorące, że zacznie się lekko gotować, wyłącz grzanie pod garnkiem i stopniowo dodawaj masę z żółtka, cały czas energicznie mieszając. 

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Gotową zupę podaj jeszcze gorącą, każdą porcję udekoruj chmurkami z piany z białek. 

Dla urozmaicenia możesz udekorować zupę kolorową posypką di ciasteczek lub przyprawić przyprawą korzenną. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych