Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa nic to bardzo nostalgiczny przepis. Najczęściej wspominamy ten obiado-deser jako ulubione danie naszego dzieciństwa, będące specjalnością babcinej kuchni. Jeżeli dysponujesz blenderem ręcznym z końcówką do ubijania, przygotowanie tej pysznej zupy zajmuje dosłownie kilka minut. Jej smak na pewno pozostanie na długo w pamięci, i to nie tylko tej dziecięcej.

Składniki

300 ml - mleka
1 szt. - żółtka
3 łyżeczki - cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki - cynamonu
1 szt. - białka
2 łyżki - cukru pudru

Opis wykonania

1

Białko ubij na sztywną pianę z pomocą blendera ręcznego wyposażonego w końcówkę do ubijania.

Kiedy piana będzie już prawie gotowa, zacznij stopniowo dodawać cukier puder i  miksuj dalej na wysokich obrotach. Piana powinna zmienić kolor na śnieżnobiały i nabrać połysku. 

2

W rondlu podgrzej mleko, dodaj cukier waniliowy i cynamon. W miseczce utrzyj żółtko jaja z cukrem trzcinowym na gładką i kremową pianę. Możesz do tego użyć blendera z końcówką do ubijania. 

Kiedy mleko będzie już tak gorące, że zacznie się lekko gotować, wyłącz grzanie pod garnkiem i stopniowo dodawaj masę z żółtka, cały czas energicznie mieszając. 

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Gotową zupę podaj jeszcze gorącą, każdą porcję udekoruj chmurkami z piany z białek. 

Dla urozmaicenia możesz udekorować zupę kolorową posypką di ciasteczek lub przyprawić przyprawą korzenną. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Świetnie smakuje z dodatkiem malin :)
Natalia Kowalska
Dla mnie to nowość. Nigdy o takiej zupie nie słyszałam.
Ewusia1222
Smak dzieciństwa :)
Długa
U nas podaje się ja na zimno w upalne dni. Smak dzieciństwa.
Lalaxo
Z owocowym dodatkiem jest smaczne