

Do pewnego stopnia to „zwykła” ogórkowa, którą jednak postanowiłam urozmaicić :)
Żeberka umyć, zagotować w osolonej wodzie. Po godzinie od zagotowania do wywaru dodać pokrojone w kostkę marchewki, gdy się trochę podgotują dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek obrany i przekrojony na pół. Dodać ogórki przetarte na tarce (lub posiekane w malakserze). Doprawić przyprawą jarzynową i gotować do miękkości. Na koniec rozmieszać w kubku 3 jajka i wlać je na wrzącą zupę, gotować aż jajka się nie zetną (wypłyną kawałkami) – do tego momentu to zwykła zupa ogórkowa. Natomiast ja wlałam kilka porcji tej zupy do wysokiej miski, dodaję koperek i jogurt z mascarpone i miksuję na gładko. Bagietki kroję na kawałki, rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każdy kawałek żółtym serem i zapiekam w 180 stopniach aż się nie zrumienią – około 12 minut. Podaję z kremem. Polecam !