Zupa z czerwonej soczewicy
4 porcje
Średnie
4 (Ilość ocen: 1)
Moja ukochana zupa. Aromatyczna, rozgrzewająca, treściwa i bardzo bardzo smaczna. Uwielbiam ją. To mój tzw. comfort food.
Składniki
2,5 szklanka woda
3/4 szklanka czerwona soczewica
1 szt. por jasna część
1 szt. marchew
chilli
1 łyżeczka czosnek
2 łyżeczka curry
1 łyżeczka sól
1 łyżka sos ostrygowy
1 łyżka oliwa z oliwek
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pora dokładnie oczyścić i udusić na oliwie w garnku. Następnie dodać posiekaną chilli i obraną marchewkę pokrojoną w półplasterki. Wymieszać i smażyć kilka chwil. Dodać soczewicę i zalać wodą. Zagotować, dodać przyprawy i zostawić na średnim ogniu przez około 15 minut, lub aż soczewica zmięknie. Spróbować, przyprawić sosem ostrygowym.
Komentarze