Zupa z zielonego groszku i bazylii
6 porcje
45 min
Łatwe
Pyszna i szybka zupa z zielonego groszku i bazylii. Zielony groszek ma wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w witaminy, kwas foliowy oraz minerały.
Składniki
1 kg Groszek zielony (świeży lub mrożony)
1/2 szklanka Bazylia świeża
2 szt. Kostka rosołowa
1 łyżka Cytryna (sok z cytryny)
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Sól himalajska
1 łyżka Jogurt
Zupa z zielonego groszku i bazylii
Zupa z zielonego groszku i bazylii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wsypać groszek do garnka. Następnie zalać wodą tak, żeby delikatnie przykryć groszek. Doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę rosołową oraz bazylię i gotować jeszcze przez ok 10 min na małym ogniu. Jeżeli nie jesteśmy w posiadaniu świeżej bazylii zawsze można dodać 1.5 łyżki suszonej. Zdjąć z palnika i wszystko zmiksować do kremowej konsystencji. Następnie dodać łyżkę soku z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszać i wlać do naczynia. Do smaku można dodać również łyżkę jogurtu. Smacznego
Komentarze