Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Groszek

Groszek

Małe zielone kuleczki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a do tego lekko słodki zielony groszek efektownie prezentuje się w daniach, nadając im oryginalnej nuty smakowej. Właściwości groszku Smakowe...

Czytaj więcej
Groszek
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Małe zielone kuleczki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a do tego lekko słodki zielony groszek efektownie prezentuje się w daniach, nadając im oryginalnej nuty smakowej.

Właściwości groszku

Smakowe właściwości grochu docenili już starożytni, ale dopiero na dworze Króla Słońce odkryto smak niedojrzałych ziaren groszku. Ziarna groszku to skarbnica witamin z grupy B, m.in. witaminy B3 neutralizującej wolne rodniki i sprzyjającej obniżaniu złego cholesterolu, witaminy A, C, E i K, a także całej grupy mikroelementów, m.in. fosforu, wapnia, sodu, potasu i żelaza. Taki zestaw dobroczynnych składników sprawia, że groszek zielony warto włączyć do menu w przypadku anemii, niewydolności nerek, nadciśnienia czy skurczy mięśni, a także podczas diety odchudzającej.

Przepisy z groszkiem

Choć w swojej zielonej postaci najczęściej kojarzy się w polskiej kuchni z marchewką z groszkiem lub konserwową wersją w sałatce jarzynowej, bogactwo witamin i smaku można wykorzystać w wielu innych daniach. Co zrobić z groszku? Świeże strąki groszku cukrowego z małymi jeszcze kuleczkami można chrupać na surowo, a po zblanszowaniu jako dodatek do sałatek czy dań azjatyckich.

Zielony groszek to jedno z pierwszych warzyw, jakie można włączyć do diety niemowlaka (już od ok. 6 miesiąca życia). Także starsze dzieci przepadają za smakiem tego warzywa. Risotto lub kaszotto z zielonym groszkiem i opcjonalnie kurczakiem, omlet z zielonym groszkiem, czy alternatywna wersja spaghetti carbonarra z groszkiem to dania, które przygotujesz szybko ze składników, które zawsze są pod ręką.

Z zielonego groszku przygotujesz także domowe pesto – świeży lub mrożony groszek wrzuć do osolonego wrzątku na ok. 5 minut, dodaj ząbek czosnku, kilka gałązek bazylii, sok z cytryny, płatki migdałów, sól i pieprz. Wszystkie składniki zblenduj. Pesto możesz użyć do kanapek lub jako dodatek do makaronów.

Zupa-krem z zielonego groszku to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Latem warto więc wykorzystać zielony groszek do jej przygotowania, poza sezonem świeży groszek zastąpi mrożonka. Aby przygotować krem z groszku, zeszklij pokrojoną w kostkę szalotkę i ząbek czosnku,  zalej bulionem drobiowym lub warzywnym, wrzuć groszek (opakowanie mrożonki lub szklankę groszku na pól litra bulionu), zagotuj i zblenduj. Dodaj sól, pieprz ziołowy lub zmielony czerwony. Podawaj z grzankami z razowego chleba, płatkami parmezanu lub pokruszonym serkiem feta, czy prażonymi płatkami migdałów.