Zupka śliwkowa z imbirem
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zupka w sam raz na chłodniejsze dni bo rozgrzewa.
Składniki
1 kg śliwki
1 szt. jabłko
0,5 łyżeczka imbir korzeń starty
1 szklanka śmietana
1 łyżka mąka ziemniaczana
100 g cukier brązowy
1 łyżka sok z cytryny
1 szczypta cynamon
3-4 szt. gożdziki
1,5 l woda
Zupka śliwkowa z imbirem
Zupka śliwkowa z imbirem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śliwki myjemy,drylujemy i wkładamy do garnka.Do tego dodajemy obrane i bez gniazd nasiennych pokrojone jabłka. .Rozdrabniamy wszystko blenderem i dolewamy wodę.Dodajemy cukier,gozdziki ,cynamon,starty imbir oraz sok wyciśnięty z cytryny.Wszystko gotujemy 15 minut.Mąkę ziemniaczaną mieszamy z śmietaną i dodajemy do zupy dobrze mieszając.Rozlewamy na talerze i podajemy z groszkiem ptysiowym,
Komentarze