Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Żytnia tarta z buraczkami,mozzarellą i orzechami włoskimi

Żytnia tarta z buraczkami,mozzarellą i orzechami włoskimi
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wytrawna,sycąca,aromatyczna Tarta w oryginalnym wydaniu z Burakami,mozzarellą,miętą oraz orzechami włoskimi.

Składniki

250 g Mąka żytnia
400 ml jogurt naturalny
4 szt. jaja L
2 szczypta sól himalajska
1 szczypta pieprz cytrynowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3 szt. buraki średnie
1 szt. cebula czerwona
100 g mozzarella light
4 szt. czosnek ząbki duże
2 szczypta Tymianek
1 łyżeczka olej kokosowy
10 g rukola
20 g orzechy włoskie
1 szczypta papryka wędzona
1 szczypta papryka ostra
10 g mięta listki
1 szczypta gałka muszkatołowa

Opis wykonania

Do Miski wrzucam mąkę żytnią,jeden mały jogurt,proszek do pieczenia,jedno jajko oraz szczyptę soli i łyżeczkę suszonego tymianku.Ugniatam. Rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowaną olejem kokosowym blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Podpiekam w 180 stopniach przez 10 min..Buraki gotuję w skórkach do miękkości. Cebulę czerwoną kroję na pół. Jedną połowę kroję w piórka,drugą w kosteczkę,W rondelku rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego,wrzucam cebulę pokrojoną w kosteczkę,czosnek przeciśnięty przez praskę i szklę przez chwilę. Dodaję obrane buraczki pokrojone w kosteczkę oraz listki mięty. Doprawiam szczyptą soli,pieprzu cytrynowego,gałką muszkatołową,papryką ostrą i wędzoną,tymiankiem. Szklę wszystko razem przez chwilę. Jogurt 200 ml mieszam z 3 jajami i tartą mozzarellą i szczyptą soli. Na spód wykładam masę buraczkową,wylewam masę jajeczno jogurtową. Na wierzchu kładę cebulę w piórka i plasterki buraczków,Piekę ok, 25 min ( do ścięcia masy), Tartę podaję posypaną orzechami i rukolą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych