Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żytnia tarta z buraczkami,mozzarellą i orzechami włoskimi

Opis wykonania

Wytrawna,sycąca,aromatyczna Tarta w oryginalnym wydaniu z Burakami,mozzarellą,miętą oraz orzechami włoskimi.

Do Miski wrzucam mąkę żytnią,jeden mały jogurt,proszek do pieczenia,jedno jajko oraz szczyptę soli i łyżeczkę suszonego tymianku.Ugniatam. Rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowaną olejem kokosowym blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Podpiekam w 180 stopniach przez 10 min..Buraki gotuję w skórkach do miękkości. Cebulę czerwoną kroję na pół. Jedną połowę kroję w piórka,drugą w kosteczkę,W rondelku rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego,wrzucam cebulę pokrojoną w kosteczkę,czosnek przeciśnięty przez praskę i szklę przez chwilę. Dodaję obrane buraczki pokrojone w kosteczkę oraz listki mięty. Doprawiam szczyptą soli,pieprzu cytrynowego,gałką muszkatołową,papryką ostrą i wędzoną,tymiankiem. Szklę wszystko razem przez chwilę. Jogurt 200 ml mieszam z 3 jajami i tartą mozzarellą i szczyptą soli. Na spód wykładam masę buraczkową,wylewam masę jajeczno jogurtową. Na wierzchu kładę cebulę w piórka i plasterki buraczków,Piekę ok, 25 min ( do ścięcia masy), Tartę podaję posypaną orzechami i rukolą.