Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Świąteczne przepisy: barszcz na zakwasie z grochem

Świąteczne przepisy: barszcz na zakwasie z grochem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zakwas nadaje zupie wyrazistego smaku i aromatu.

Składniki

Zakwas:
3-4 duże buraki
5 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe

Barszcz:
1,5 litra wody
0,5 litra wody
0,5 kg buraków
100 g grochu zielonego
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Barszcz to obowiązkowy element wigilijnego stołu.

Opis przygotowania:

Zakwas:

  1. Buraki dokładnie umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Buraki ułóż w słoiku i zalej wodą, tak by je przykryła.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj wraz z resztą przypraw do buraków.
  3. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.

Barszcz:

  1. Cebulę opal na palniku. Czosnek przeciśnij przez praskę. Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą, gotuj na lekkim ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem aż buraki zmiękną.
  2. Następnie dodaj zakwas i lekko podgrzej, ale tak, by barszcz się nie zagotował. Na koniec dopraw do smaku oraz dodaj sok z cytryny.
  3. Groch namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości w nowej wodzie.
  4. Barszcz podawaj na ciepło z łyżką ugotowanego grochu.

TIP

  • Do zakwasu możesz dodać piętkę z chleba żytniego, będzie gotowy szybciej.
  • Podczas gotowania do barszczu możesz dodać namoczone wcześniej suszone grzyby.
  • Groch możesz zastąpić fasolą Piękny Jaś, Pinto lub czarną.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ta zupa wygląda na doskonały sposób na rozgrzewkę po zimowym spacerze.
Pafwvcio
Bez grochu też dobre!