Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Intensywny kolor i charakterystyczny smak, którego nie znajdziesz w żadnej torebce. Polskie zupy są jedyne w swoim rodzaju!

Składniki

Zakwas:
2-3 szt. buraki
4-5 szt. ząbków czosnku
4 szt. ziela angielskie
piętka chleba żytniego na zakwasie
1 l wody
1 łyżka soli
Barszcz:
3 szt. buraki
1/2 l wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
majeranek

Opis wykonania

Barszcz przygotowany na zakwasie smakuje kompletnie inaczej niż ten ugotowany na samych burakach. Dodatkowo, dzięki działaniu bakterii kwasowych składniki mineralne, witaminy i substancje prozdrowotne są lepiej przyswajane przez nasz organizm. 

Opis wykonania

Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Razem z czosnkiem i zielem angielskim przełóż do szklanego słoika. W wodzie rozpuść sól i zalej nią buraki w słoiku. Na powierzchni wody połóż piętkę chleba. Otwór przykryj gazą, a słoik odstaw w ciepłe i ciemne miejsce. Raz dziennie mieszaj zakwas i zbieraj pianę z powierzchni. Po 3 dniach spróbuj czy zakwas jest już odpowiednio kwaśny. Najczęściej zajmuje to 5 dni. Gdy zakwas jest gotowy, należy go przecedzić do szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Zakwas może stać w lodówce nawet kilka tygodni.

Barszcz na zakwasie: Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w wodzie. Gdy będą miękkie, dolej zakwas razem z kawałkami kwaszonych buraków. Całość delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, aż buraki z zakwasu zrobią się ciepłe. Po zdjęciu z ognia, dopraw barszcz przyprawami i dodaj sok z cytryny.   

TIP

Buraków do zakwasu nie trzeba obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i wyszorować.
Zamiast kromki chleba do zakwasu można dodać łyżkę soku z ogórków kiszonych. Same buraki również się ukwaszą, jednak będzie to dłużej trwało.
Zakwas można pić sam jako napój probiotyczny, szczególnie w okresie przeziębień.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych