Tradycyjny, postny, pełen zdrowia i aromatu.
Postne danie nie musi być jałowe. Bogactwo aromatycznych przypraw, esencjonalny wywar z buraków i smak suszonych grzybów na pewno wzbogacą tę tradycyjną potrawę, bez której trudno wyobrazić sobie Wigilię Bożego Narodzenia.
Opis przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę lub talarki.
- Warzywa umieść w garnku, zalej 3-4 szklankami wody, dodaj przyprawy.
- Do wywaru dołóż całe ząbki czosnku, wyciśnięty sok z cytryny, ocet, posiekane suszone grzyby.
- Całość gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut.
TIP DIETETYCZNY
- Kaloryczność czerwonego barszczu bez dodatków typu uszka jest niewielka, bo wynosi jedynie około 30 kcal na talerz. Jeśli jednak dodasz do dania na przykład 4 pierogi lub uszka, wartość odżywcza potrawy wzrośnie nawet o 200 kcal. Nie oznacza to, że musisz odmawiać sobie pysznych dodatków do wigilijnego barszczu, natomiast warto wziąć pod uwagę, że kaloryczność typowej kolacji wigilijnej to około 1000 kcal i należy rozłożyć tę wartość na kilka(naście) potraw, spożywanych w niewielkich porcjach.