Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Świąteczne przepisy: wigilijny barszcz czerwony z suszonymi grzybami

Świąteczne przepisy: wigilijny barszcz czerwony z suszonymi grzybami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjny, postny, pełen zdrowia i aromatu.

Składniki

2 buraki
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu spożywczego
1 łyżeczka cukru
Garść suszonych grzybów
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Szczypta soli, pieprzu, majeranku
Sok z połowy cytryny

Opis wykonania

Postne danie nie musi być jałowe. Bogactwo aromatycznych przypraw, esencjonalny wywar z buraków i smak suszonych grzybów na pewno wzbogacą tę tradycyjną potrawę, bez której trudno wyobrazić sobie Wigilię Bożego Narodzenia.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę lub talarki.
  2. Warzywa umieść w garnku, zalej 3-4 szklankami wody, dodaj przyprawy.
  3. Do wywaru dołóż całe ząbki czosnku, wyciśnięty sok z cytryny, ocet, posiekane suszone grzyby.
  4. Całość gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut.

TIP DIETETYCZNY

  • Kaloryczność czerwonego barszczu bez dodatków typu uszka jest niewielka, bo wynosi jedynie około 30 kcal na talerz. Jeśli jednak dodasz do dania na przykład 4 pierogi lub uszka, wartość odżywcza potrawy wzrośnie nawet o 200 kcal. Nie oznacza to, że musisz odmawiać sobie pysznych dodatków do wigilijnego barszczu, natomiast warto wziąć pod uwagę, że kaloryczność typowej kolacji wigilijnej to około 1000 kcal i należy rozłożyć tę wartość na kilka(naście) potraw, spożywanych w niewielkich porcjach.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ta zupa wygląda na doskonały sposób na rozgrzewkę po zimowym spacerze.
Pafwvcio
Świeże grzyby też będą ok?
Marzenna
Dodane grzybki suszone sprawiają,że barszcz jest bardziej aromatyczny i smaczny.
Ewusia1222
Idealny na Wigilię
Aleksandra J
Bardzo dobry ☺️