Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: wigilijny barszcz czerwony z suszonymi grzybami

Opis wykonania

Tradycyjny, postny, pełen zdrowia i aromatu.

Postne danie nie musi być jałowe. Bogactwo aromatycznych przypraw, esencjonalny wywar z buraków i smak suszonych grzybów na pewno wzbogacą tę tradycyjną potrawę, bez której trudno wyobrazić sobie Wigilię Bożego Narodzenia.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę lub talarki.
  2. Warzywa umieść w garnku, zalej 3-4 szklankami wody, dodaj przyprawy.
  3. Do wywaru dołóż całe ząbki czosnku, wyciśnięty sok z cytryny, ocet, posiekane suszone grzyby.
  4. Całość gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut.

TIP DIETETYCZNY

  • Kaloryczność czerwonego barszczu bez dodatków typu uszka jest niewielka, bo wynosi jedynie około 30 kcal na talerz. Jeśli jednak dodasz do dania na przykład 4 pierogi lub uszka, wartość odżywcza potrawy wzrośnie nawet o 200 kcal. Nie oznacza to, że musisz odmawiać sobie pysznych dodatków do wigilijnego barszczu, natomiast warto wziąć pod uwagę, że kaloryczność typowej kolacji wigilijnej to około 1000 kcal i należy rozłożyć tę wartość na kilka(naście) potraw, spożywanych w niewielkich porcjach.