Barszcz ukraiński
9 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Barszcz ukraiński po prostu pycha.Polecam.
Składniki
150g.słoniny
500g.żeberka wieprzowego
1 kość wieprz.-wędzoną ok.500g.
6 średniej wielkości buraków
2 papryki czerwone
1 marchewka
5 ząbków czosnku
4 średnie ziemniaki
1/2 główki kapusty włoskiej (mała)
1 średnia cebula
po pęczku koperku i pietruszki
60 dag.fasoli mamut
śmietana 18% (Krasnystaw)
3-4 liścia i ziela ang.
sól pieprz
maggi do smaku
papryka pikantna sypka
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do dużego garnka wlewamy wodę wrzucamy żeberka,kość,liście, ziele ang.oraz fasolę dzień wcześniej namoczoną.Gotujemy wywar ok.45 min.aż fasolka będzie w pół miękka.
W między czasie płuczemy warzywa, obieramy i kroimy w grubą kostkę.Kapustę szatkujemy.Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na głębokiej patelni (najlepiej wok).Po wytopieniu słoniny dodajemy do niej cebulę, buraki ,marchew, paprykę, czosnek i całość podsmażamy na średnim ogniu często mieszając i poruszając patelnią ok.10 min.
Po tym czasie podlewamy wywarem i dusimy kolejne 10 min. pod przykryciem.Ziemniaki , kapustę i warzywa z patelni dodajemy do wywaru gotujemy wszystko do miękkości.Doprawiamy do smaku . Zdejmujemy garnek z ognia.Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy.Posypujemy posiekana zieleniną.Zupa powinna miec smak pikantno-słodko-kwaśny.SMACZNEGO.
Komentarze