Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Barszcz ukraiński po prostu pycha.Polecam.

Składniki

150g.słoniny
500g.żeberka wieprzowego
1 kość wieprz.-wędzoną ok.500g.
6 średniej wielkości buraków
2 papryki czerwone
1 marchewka
5 ząbków czosnku
4 średnie ziemniaki
1/2 główki kapusty włoskiej (mała)
1 średnia cebula
po pęczku koperku i pietruszki
60 dag.fasoli mamut
śmietana 18% (Krasnystaw)
3-4 liścia i ziela ang.
sól pieprz
maggi do smaku
papryka pikantna sypka

Opis wykonania

Do dużego garnka wlewamy wodę wrzucamy żeberka,kość,liście, ziele ang.oraz fasolę dzień wcześniej namoczoną.Gotujemy wywar ok.45 min.aż fasolka będzie w pół miękka. W między czasie płuczemy warzywa, obieramy i kroimy w grubą kostkę.Kapustę szatkujemy.Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na głębokiej patelni (najlepiej wok).Po wytopieniu słoniny dodajemy do niej cebulę, buraki ,marchew, paprykę, czosnek i całość podsmażamy na średnim ogniu często mieszając i poruszając patelnią ok.10 min. Po tym czasie podlewamy wywarem i dusimy kolejne 10 min. pod przykryciem.Ziemniaki , kapustę i warzywa z patelni dodajemy do wywaru gotujemy wszystko do miękkości.Doprawiamy do smaku . Zdejmujemy garnek z ognia.Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy.Posypujemy posiekana zieleniną.Zupa powinna miec smak pikantno-słodko-kwaśny.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych