Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Barszcz ukraiński po prostu pycha.Polecam.

Składniki

150g.słoniny
500g.żeberka wieprzowego
1 kość wieprz.-wędzoną ok.500g.
6 średniej wielkości buraków
2 papryki czerwone
1 marchewka
5 ząbków czosnku
4 średnie ziemniaki
1/2 główki kapusty włoskiej (mała)
1 średnia cebula
po pęczku koperku i pietruszki
60 dag.fasoli mamut
śmietana 18% (Krasnystaw)
3-4 liścia i ziela ang.
sól pieprz
maggi do smaku
papryka pikantna sypka

Opis wykonania

Do dużego garnka wlewamy wodę wrzucamy żeberka,kość,liście, ziele ang.oraz fasolę dzień wcześniej namoczoną.Gotujemy wywar ok.45 min.aż fasolka będzie w pół miękka. W między czasie płuczemy warzywa, obieramy i kroimy w grubą kostkę.Kapustę szatkujemy.Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na głębokiej patelni (najlepiej wok).Po wytopieniu słoniny dodajemy do niej cebulę, buraki ,marchew, paprykę, czosnek i całość podsmażamy na średnim ogniu często mieszając i poruszając patelnią ok.10 min. Po tym czasie podlewamy wywarem i dusimy kolejne 10 min. pod przykryciem.Ziemniaki , kapustę i warzywa z patelni dodajemy do wywaru gotujemy wszystko do miękkości.Doprawiamy do smaku . Zdejmujemy garnek z ognia.Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy.Posypujemy posiekana zieleniną.Zupa powinna miec smak pikantno-słodko-kwaśny.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo smaczna, zdrowa zupka.
Nastassia Mamaieva
Przepyszna i bardzo pożywna zupa 👍
MiszelPiszel
Jedna z moich ulubionych zup, bardzo często gotuję.
Sylwucha
Jedna z moich ulubionych:) zamiast magii lepiej sos sojowy-zdrowszy. Jak ktoś lubi kwaskowatą tak jak ja to można dodać oprócz zwykłej kapusty również troszkę kiszonej.
Sylwucha
Jedna z moich ulubionych. Zamiast magii lepiej sos sojowy-zdrowsze. Jak ktoś lubi kwaskowatą tak jak ja, to można dodać troszkę kapusty kiszonej ale jak inne warzywa będą już miękkie. Kwaśne dodatki powodują że inne warzywa dłużej się gotują
Radosław
Wygląda super :)