Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne to potrawa, która nieco przypomina leczo. Jest to chili z mięsem. Przepis pochodzi z Teksasu i posiada także swoją legendę. Podobno przepis na chili con carne...

Czytaj więcej
Chili con carne
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Chili con carne to potrawa, która nieco przypomina leczo. Jest to chili z mięsem. Przepis pochodzi z Teksasu i posiada także swoją legendę. Podobno przepis na chili con carne został spisany przez hiszpańską zakonnicę, Marię z Agredy, która twierdziła, że jej duch opuszcza ciało wędrując przez Atlantyk, rozpowszechniając chrześcijaństwo wśród Indian. Przepis na chili con carne zakonnica miała otrzymać od pogan i po jednej z takich duchowych podróży zapisała recepturę tej potrawy.

Jak zrobić chili con carne?

Oryginalny przepis składa się z pomieszanych ze sobą różnego rodzaju papryk chili, pomidorów, mięsa mielonego lub drobno posiekanego, cebuli i czosnku. Przyprawy do chili con carne to głównie kmin rzymski i pieprz. Często można spotkać przepis uzupełniony o fasolę i kukurydzę.

Wszystkie składniki należy rozetrzeć lub drobno posiekać do uzyskania gęstej masy. Następnie potrawę smaży się i dusi na patelni, aby składniki zmieszały się ze sobą. Potrawa charakteryzuje się intensywnym przyprawieniem i czerwono-bordowym kolorem, który nadają papryki i pomidory.

Dla wegetarian idealnym odpowiednikiem potrawy tradycyjnej jest chili sin carne, gdzie zamiast mięsa dodaje się fasole lub ciecierzycę i inne duszone warzywa, np. marchew.

Jakie mięso na chili con carne?

Do tradycyjnej potrawy z mięsem, najczęściej dodaje się mięso mielone wołowe, np. gulaszowe czy antrykot. Można także wykorzystać mięso z kurczaka lub indyka, pamiętając, aby je mocno rozdrobnić. Opcjonalnie można dodać także boczek.