Chili con carne
Chili con carne to potrawa, która nieco przypomina leczo. Jest to chili z mięsem. Przepis pochodzi z Teksasu i posiada także swoją legendę. Podobno przepis na chili con carne...
Czytaj więcej
Chili con carne to potrawa, która nieco przypomina leczo. Jest to chili z mięsem. Przepis pochodzi z Teksasu i posiada także swoją legendę. Podobno przepis na chili con carne został spisany przez hiszpańską zakonnicę, Marię z Agredy, która twierdziła, że jej duch opuszcza ciało wędrując przez Atlantyk, rozpowszechniając chrześcijaństwo wśród Indian. Przepis na chili con carne zakonnica miała otrzymać od pogan i po jednej z takich duchowych podróży zapisała recepturę tej potrawy.
Jak zrobić chili con carne?
Oryginalny przepis składa się z pomieszanych ze sobą różnego rodzaju papryk chili, pomidorów, mięsa mielonego lub drobno posiekanego, cebuli i czosnku. Przyprawy do chili con carne to głównie kmin rzymski i pieprz. Często można spotkać przepis uzupełniony o fasolę i kukurydzę.
Wszystkie składniki należy rozetrzeć lub drobno posiekać do uzyskania gęstej masy. Następnie potrawę smaży się i dusi na patelni, aby składniki zmieszały się ze sobą. Potrawa charakteryzuje się intensywnym przyprawieniem i czerwono-bordowym kolorem, który nadają papryki i pomidory.
Dla wegetarian idealnym odpowiednikiem potrawy tradycyjnej jest chili sin carne, gdzie zamiast mięsa dodaje się fasole lub ciecierzycę i inne duszone warzywa, np. marchew.
Jakie mięso na chili con carne?
Do tradycyjnej potrawy z mięsem, najczęściej dodaje się mięso mielone wołowe, np. gulaszowe czy antrykot. Można także wykorzystać mięso z kurczaka lub indyka, pamiętając, aby je mocno rozdrobnić. Opcjonalnie można dodać także boczek.