Fit chili con carne z mięsem mielonym
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Wspaniale rozgrzeje i nasyci.
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka lub pół piersi z indyka (zmielona)
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 duża czerwona cebula
3-4 pomidory
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Papryczka chili (ilość zależna od preferowanego stopnia ostrości, polecamy do 1 sztuki)
4 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, tymianku
2 woreczki brązowego ryżu
2 łyżki natki pietruszki
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
466 kcal
Tłuszcz
5.2 g
Węglowodany
64.4 g
Błonnik
35.9 g
Białko
14 g
Sól
2.1 g
Fit chili con carne z mięsem mielonym
Fit chili con carne z mięsem mielonym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tradycyjne danie w lekkiej wersji – z małą zawartością tłuszczu, za to pełne aromatycznych warzyw i chudego mięsa.
Opis przygotowania:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Mielone mięso wrzuć na patelnię do smażenia beztłuszczowego, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę warzywa.
- Dorzuć odsączone i przepłukane fasolkę i kukurydzę.
- Całość posyp solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
- Dodaj odrobinę wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
- Danie podawaj na ryżu, na wierzch dodaj jogurt i posyp natką.
TIP
- Nie demonizujmy warzyw konserwowych – to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za świeżymi warzywami lub nie spożywają wystarczającej ilości warzyw na co dzień. Mimo że zalewa do produktów konserwowych zawiera trochę soli, czasami także cukru – wykorzystujmy je w kuchni. Chociażby z tego powodu, że są źródłem błonnika, selenu, witamin z grupy B, A, K i E. Ponadto kukurydza zawiera luteinę, korzystną dla wzroku, a w fasolce znajdziemy izoflawony, pomocne szczególnie kobietom w okresie menopauzy.
Komentarze