Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Fit chili con carne z mięsem mielonym

Fit chili con carne z mięsem mielonym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniale rozgrzeje i nasyci.

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka lub pół piersi z indyka (zmielona)
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 duża czerwona cebula
3-4 pomidory
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Papryczka chili (ilość zależna od preferowanego stopnia ostrości, polecamy do 1 sztuki)
4 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, tymianku
2 woreczki brązowego ryżu
2 łyżki natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
466 kcal
Tłuszcz
5.2 g
Węglowodany
64.4 g
Błonnik
35.9 g
Białko
14 g
Sól
2.1 g

Opis wykonania

Tradycyjne danie w lekkiej wersji – z małą zawartością tłuszczu, za to pełne aromatycznych warzyw i chudego mięsa.

Opis przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Mielone mięso wrzuć na patelnię do smażenia beztłuszczowego, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę warzywa.
  3. Dorzuć odsączone i przepłukane fasolkę i kukurydzę.
  4. Całość posyp solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  5. Dodaj odrobinę wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
  6. Danie podawaj na ryżu, na wierzch dodaj jogurt i posyp natką.

TIP

  • Nie demonizujmy warzyw konserwowych – to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za świeżymi warzywami lub nie spożywają wystarczającej ilości warzyw na co dzień. Mimo że zalewa do produktów konserwowych zawiera trochę soli, czasami także cukru – wykorzystujmy je w kuchni. Chociażby z tego powodu, że są źródłem błonnika, selenu, witamin z grupy B, A, K i E. Ponadto kukurydza zawiera luteinę, korzystną dla wzroku, a w fasolce znajdziemy izoflawony, pomocne szczególnie kobietom w okresie menopauzy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo pyszne, sycące danie