Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit chili con carne z mięsem mielonym

Opis wykonania

Wspaniale rozgrzeje i nasyci.

Tradycyjne danie w lekkiej wersji – z małą zawartością tłuszczu, za to pełne aromatycznych warzyw i chudego mięsa.

Opis przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Mielone mięso wrzuć na patelnię do smażenia beztłuszczowego, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę warzywa.
  3. Dorzuć odsączone i przepłukane fasolkę i kukurydzę.
  4. Całość posyp solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  5. Dodaj odrobinę wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
  6. Danie podawaj na ryżu, na wierzch dodaj jogurt i posyp natką.

TIP

  • Nie demonizujmy warzyw konserwowych – to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za świeżymi warzywami lub nie spożywają wystarczającej ilości warzyw na co dzień. Mimo że zalewa do produktów konserwowych zawiera trochę soli, czasami także cukru – wykorzystujmy je w kuchni. Chociażby z tego powodu, że są źródłem błonnika, selenu, witamin z grupy B, A, K i E. Ponadto kukurydza zawiera luteinę, korzystną dla wzroku, a w fasolce znajdziemy izoflawony, pomocne szczególnie kobietom w okresie menopauzy.

Bosch do kuchni