60 min P0DT1H0M0S P0DT1H0M0S Łatwe dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Chili con carne to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej idealne na chłodne jesienno- zimowe wieczory. Nastaw wodę na ryż i gdy będzie wrzała, wrzuć do niej 3 torebki ryżu i gotuj wg przepisu na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, zeszklij przez 3 minuty. Dodaj wyciśnięty czosnek oraz paprykę. Duś wszystko na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając. Przełóż warzywa do miseczki. Na tej samej patelni usmaż mięso mielone (ok. 10-15 minut). Do podsmażonego mięsa dodaj podduszoną cebulę z papryką, pomidory z puszki, puszkę odsączonej czerwonej fasoli i kukurydzy konserwowej . Dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier (żeby nie było za kwaśne), kminek, chili, oregano, bazylia. Porcje dla dzieci można przyprawić mniej. Duś do 10 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem, ozdabiaj listkami bazylii lub oregano.