Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chili con carne od Tata w pracy!

Opis wykonania

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej idealne na chłodne jesienno- zimowe wieczory.

  1. Nastaw wodę na ryż i gdy będzie wrzała, wrzuć do niej 3 torebki ryżu i gotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, zeszklij przez 3 minuty.
  4. Dodaj wyciśnięty czosnek oraz paprykę.
  5. Duś wszystko na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając.
  6. Przełóż warzywa do miseczki.
  7. Na tej samej patelni usmaż mięso mielone (ok. 10-15 minut).
  8. Do  podsmażonego mięsa dodaj podduszoną cebulę z papryką, pomidory z puszki, puszkę odsączonej czerwonej fasoli i kukurydzy konserwowej .
  9. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier (żeby nie było za kwaśne), kminek, chili, oregano, bazylia. Porcje dla dzieci można przyprawić mniej.
  10. Duś do 10 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  11. Podawaj z ryżem, ozdabiaj listkami bazylii lub oregano.