Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej idealne na chłodne jesienno- zimowe wieczory.

Składniki

1 szt. Cebula
1 szt. Czosnek
400 g Pomidory (puszka)
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 szt. Papryka czerwona
500 g Mięso mielone
400 g Czerwona fasola (puszka)
220 g Kukurydza konserwowa (puszka)
300 g Ryż
50 ml Olej do smażenia
1 szczypta Bazylia
1 szczypta Oregano
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Sól
1 szczypta Kminek mielony

Opis wykonania

  1. Nastaw wodę na ryż i gdy będzie wrzała, wrzuć do niej 3 torebki ryżu i gotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, zeszklij przez 3 minuty.
  4. Dodaj wyciśnięty czosnek oraz paprykę.
  5. Duś wszystko na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając.
  6. Przełóż warzywa do miseczki.
  7. Na tej samej patelni usmaż mięso mielone (ok. 10-15 minut).
  8. Do  podsmażonego mięsa dodaj podduszoną cebulę z papryką, pomidory z puszki, puszkę odsączonej czerwonej fasoli i kukurydzy konserwowej .
  9. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier (żeby nie było za kwaśne), kminek, chili, oregano, bazylia. Porcje dla dzieci można przyprawić mniej.
  10. Duś do 10 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  11. Podawaj z ryżem, ozdabiaj listkami bazylii lub oregano.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iwona Majewska
Super przepis czasami dodaję jeszcze kolendrę do smaku . Trzeba uważać na pomidory z puszki czasami trafiają się takie że potrafią zepsuć smak całej potrawy warto zastąpić je świeżymi wiadomo jak się nie ma czasu ;) to i takie się sprawdzą
Kozinho.1985
Idealne na lunch do pracy!
Aleksandra J
Szybki i smaczny obiad ☺️