Chili con carne od Tata w pracy!
4 porcje
60 min
Łatwe
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej idealne na chłodne jesienno- zimowe wieczory.
Składniki
1 szt. Cebula
1 szt. Czosnek
400 g Pomidory (puszka)
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 szt. Papryka czerwona
500 g Mięso mielone
400 g Czerwona fasola (puszka)
220 g Kukurydza konserwowa (puszka)
300 g Ryż
50 ml Olej do smażenia
1 szczypta Bazylia
1 szczypta Oregano
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Sól
1 szczypta Kminek mielony
Chili con carne od Tata w pracy!
Chili con carne od Tata w pracy!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Nastaw wodę na ryż i gdy będzie wrzała, wrzuć do niej 3 torebki ryżu i gotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, zeszklij przez 3 minuty.
- Dodaj wyciśnięty czosnek oraz paprykę.
- Duś wszystko na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając.
- Przełóż warzywa do miseczki.
- Na tej samej patelni usmaż mięso mielone (ok. 10-15 minut).
- Do podsmażonego mięsa dodaj podduszoną cebulę z papryką, pomidory z puszki, puszkę odsączonej czerwonej fasoli i kukurydzy konserwowej .
- Dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier (żeby nie było za kwaśne), kminek, chili, oregano, bazylia. Porcje dla dzieci można przyprawić mniej.
- Duś do 10 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Podawaj z ryżem, ozdabiaj listkami bazylii lub oregano.
Komentarze