Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chili con carne od Tata w pracy!

Opis wykonania

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni amerykańskiej idealne na chłodne jesienno- zimowe wieczory.

  1. Nastaw wodę na ryż i gdy będzie wrzała, wrzuć do niej 3 torebki ryżu i gotuj wg przepisu na opakowaniu.

  2. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę.

  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, zeszklij przez 3 minuty.

  4. Dodaj wyciśnięty czosnek oraz paprykę.

  5. Duś wszystko na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając.

  6. Przełóż warzywa do miseczki.

  7. Na tej samej patelni usmaż mięso mielone (ok. 10-15 minut).

  8. Do  podsmażonego mięsa dodaj podduszoną cebulę z papryką, pomidory z puszki, puszkę odsączonej czerwonej fasoli i kukurydzy konserwowej .

  9. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier (żeby nie było za kwaśne), kminek, chili, oregano, bazylia. Porcje dla dzieci można przyprawić mniej.

  10. Duś do 10 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

  11. Podawaj z ryżem, ozdabiaj listkami bazylii lub oregano.