Tortille chili con carne po meksykańsku
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Smakowity przepis Piotra Ogińskiego na przepyszne, meksykańskie chili con carne.
Składniki
500 g mielonego mięsa wołowego
1 szt. marchewki
2 szt. cebuli
3 szt. czosnku
1 szt. pomiodry w puszce
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżka oleju
1 szt. fasola czerwona w puszce
1 szt. papryki słodkiej
20 g imbiru
1 szklanka wody
dodatki
1 szt. pomidor
1 szt. czerwonej cebuli
świeża kolendra
rukola
tortille
Tortille nadziewane chili con carne
Tortille nadziewane chili con carne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Do garnka wlej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebule, marchewkę, imbir oraz czosnek.
- Całość podsmażaj przez około 5 minut na wolnym ogniu. Cebula ma się zeszklić – uważaj, żeby jej nie przypalić.
- Następnie dodaj mięso oraz przyprawy: kmin rzymski, paprykę słodką, sól i pieprz.
- Całość podsmaż na wolnym ogniu aż mięso puści soki.
- Po około 8 minutach dodaj pomidory w puszce, szklankę wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
- Od czasu do czasu mieszaj. Kiedy mięso będzie miękkie, a sos gęsty i zredukowany, dodaj czerwoną fasole z puszki.
- Pamiętaj o tym żeby ją wcześniej wypłukać.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut. Po upływie tego czasu sos jest gotowy.
Komentarze