Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze i nie zawiera chemicznych ulepszaczy, dlatego warto przygotować własny chleb. Poniżej znajdziesz przepis na chrupiący chleb z mąki pszennej. Domowy chleb pszenny Przepis na chleb...

Czytaj więcej
Chleb pszenny
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze i nie zawiera chemicznych ulepszaczy, dlatego warto przygotować własny chleb. Poniżej znajdziesz przepis na chrupiący chleb z mąki pszennej.

Domowy chleb pszenny

Przepis na chleb pszenny jest bardzo prosty, a ciasto przygotowuje się błyskawicznie – wystarczą mąka, woda i drożdże. Pierwszym krokiem jest zrobienie zaczynu: świeże drożdże należy połączyć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, a następnie zostawić pod przykryciem na 10 minut. W czasie, kiedy drożdże będą podwajać swoją objętość, trzeba przesiać mąką do osobnego naczynia i dosypać do niej szczyptę soli i cukru. Kolejnym krokiem jest dodanie wyrośniętego zaczynu do powstałej mieszanki i wyrabianie ciasta do chwili, kiedy stanie się miękkie i elastyczne. Następnie należy odstawić ciasto na minimum 60 minut, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto trzeba przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Ostatnim krokiem jest upieczenie ciasta w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 20 minut, aż skórka chleba będzie miała złotobrązowy kolor.