Chleb pszenny
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Przepis na chleb z ciasta drożdżowego.
Składniki
forma prostokątna 30 cm
700 g mąki pszennej
opakowanie dużych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
15-20 g masła lub margaryny
400-425 ml wody
nieco tłuszczu do formy
Chleb pszenny
Chleb pszenny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto drożdżowe i włożyc do nasmarowanej formy. Jeszcze raz pozostawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w podany sposób.
Sposob nastawiania:
Grzanie gorne/dolne 180-200⁰C, 30-40 minut.
Wskazówka: zamiast wody można użyć również mleka.
Komentarze