Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na chleb z ciasta drożdżowego.

Składniki

forma prostokątna 30 cm
700 g mąki pszennej
opakowanie dużych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
15-20 g masła lub margaryny
400-425 ml wody
nieco tłuszczu do formy

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto drożdżowe i włożyc do nasmarowanej formy. Jeszcze raz pozostawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w podany sposób.

 

Sposob nastawiania:

Grzanie gorne/dolne 180-200⁰C, 30-40 minut.

Wskazówka: zamiast wody można użyć również mleka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
kolejny wypróbowany przepis na chleb i kolejny sukces :)
Maria Izabela
Chrupiąca skórka
MBrozek
Pyszny , pachnący po prostu najlepszy