Ciasto z kremem
Bogate, aksamitne wnętrze ciast z kremem ma wielu amatorów, zwłaszcza żedziś kremy budyniowe czy na bazie serka mascarpone i bitej śmietany zastąpiły ciężkie kremy maślane. Ciasto czekoladowe z kremem...
Czytaj więcej
Bogate, aksamitne wnętrze ciast z kremem ma wielu amatorów, zwłaszcza że dziś kremy budyniowe czy na bazie serka mascarpone i bitej śmietany zastąpiły ciężkie kremy maślane.
Ciasto czekoladowe z kremem to efektowny wypiek, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort. Czekoladowe biszkopty upieczesz, dodając do tradycyjnego przepisu gorzkie kakao. Masa kremowa z serka mascarpone, ubitej śmietanki z dodatkiem wanilii oraz warstwą kwaskowatego musu z czarnej porzeczki przełamie smak mocno czekoladowego ciasta. Do połowy kremu możesz dodać sok z cytryny, kakao albo pokrojoną w drobną kosteczkę galaretkę owocową.
Pyszne ciasto z marchewki z dodatkiem przyprawy piernikowej i cytrynowym lukrem doskonale smakuje także z warstwą kremu z serka philadelphia lub mascarpone. Ciasto marchewkowe z kremem jest wilgotniejsze i efektowniej się prezentuje od klasycznej wersji wypieku. Przepis na ciasto marchewkowe to połączenie startej surowej marchewki, mąki pszennej, płynnego tłuszczu, jajek i przyprawy piernikowej. Opcjonalnie możesz dodać posiekanych orzechów, pokrojonego w kostkę ananasa z puszki lub suszoną żurawinę.
Szybki i łatwy domowy wypiek? Ciasto z kremem budyniowym – np. karpatka (latem możesz dodać do niej świeże owoce sezonowe) lub ciasto francuskie przełożone budyniem, czyli domowe kremówki.
Niezbyt skomplikowanym domowym wypiekiem jest też biszkopt z masą budyniową – delikatne i puszyste ciasto z kremowym waniliowym wnętrzem to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto z kremem budyniowym przygotujesz także w wersji ekspresowej bez pieczenia, wystarczy biszkopt zastąpić podłużnymi delikatnymi biszkoptami.