Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym
![Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7781/conversions/czekoladowe-ciasto-bez-maki-z-kremem-waniliowym-4958-single.webp)
10 porcje
80 min
Średnie
Składniki
Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym
Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9802/conversions/Av476c2KXG8v2t-thumb.webp)
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na małej mocy płyty grzewczej ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do przestudzenia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9803/conversions/WOyIBzUmc6tUVh-thumb.webp)
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misie robota kuchennego, dodaj połowę cukru i ubij na sztywną pianę.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9804/conversions/faPyNQhuyuPKEk-thumb.webp)
Żółtka utrzyj z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dalej miksując dodawaj stopniowo chłodną rozpuszczoną czekoladę.
Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9805/conversions/tgCzmBuhLV5Fty-thumb.webp)
Formę o wymiarach ok. 24 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wyrównaj.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut. Pozostaw do przestudzenia.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9806/conversions/2pGn33ZX81e3tG-thumb.webp)
Przygotuj krem - mleko wlej do rondelka, dodaj cukier i całość podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W misce umieść żółtka i dolewaj stopniowo, mleko z cukrem, cały czas mieszając.
Przelej ponownie do rondelka, ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj przez 10-12 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, uważając przy tym, by nie doprowadzić jej do zagotowania. Odstaw do przestudzenia.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/9807/conversions/zxo0EK0UdDdANZ-thumb.webp)
Masło zmiksuj z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i ucieraj do uzyskania puszystego kremu.
Ciasto czekoladowe podawaj z kremem waniliowym.
Komentarze