Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym

Opis wykonania

Ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim smakoszom słodkich i czekoladowych deserów. Przygotowane jest bez dodatku mąki - jedynie z czekolady, masła, cukru i jajek. Smakuje znakomicie w towarzystwie kremu waniliowego.

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym - krok 1

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do przestudzenia.

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym - krok 2

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misie robota kuchennego, dodaj połowę cukru i ubij na sztywną pianę.

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym - krok 3

Żółtka utrzyj z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dalej miksując dodawaj stopniowo chłodną rozpuszczoną czekoladę.

Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. 

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym - krok 4

Formę o wymiarach ok. 24 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wyrównaj.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut. Pozostaw do przestudzenia.

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym - krok 5

Przygotuj krem - mleko wlej do rondelka, dodaj cukier i całość podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W misce umieść żółtka i dolewaj stopniowo, mleko z cukrem, cały czas mieszając.

Przelej ponownie do rondelka, ustaw na małym ogniu i podgrzewaj przez 10-12 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, uważając przy tym by nie doprowadzić jej do zagotowania. Odstaw do przestudzenia.

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym - krok 6

Masło zmiksuj z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i ucieraj do uzyskania puszystego kremu.

Ciasto czekoladowe podawaj z kremem waniliowym.