Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym

Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim smakoszom słodkich i czekoladowych deserów. Przygotowane jest bez dodatku mąki - jedynie z czekolady, masła, cukru i jajek. Smakuje znakomicie w towarzystwie kremu waniliowego.

Składniki

Ciasto:
300 g - gorzkiej czekolady (3 tabliczki)
100 g - masła
70 g - cukru
5 szt. - jajek
Krem waniliowy:
150 ml - mleka
175 g - masła
125 g - cukru
2 szt. - żółtek
1 łyżeczka - ekstraktu z wanilii

Opis wykonania

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na małej mocy płyty grzewczej ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do przestudzenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misie robota kuchennego, dodaj połowę cukru i ubij na sztywną pianę.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Żółtka utrzyj z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dalej miksując dodawaj stopniowo chłodną rozpuszczoną czekoladę.

Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. 

Formę o wymiarach ok. 24 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wyrównaj.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut. Pozostaw do przestudzenia.

Przygotuj krem - mleko wlej do rondelka, dodaj cukier i całość podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W misce umieść żółtka i dolewaj stopniowo, mleko z cukrem, cały czas mieszając.

Przelej ponownie do rondelka, ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj przez 10-12 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, uważając przy tym, by nie doprowadzić jej do zagotowania. Odstaw do przestudzenia.

Masło zmiksuj z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i ucieraj do uzyskania puszystego kremu.

Ciasto czekoladowe podawaj z kremem waniliowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Krem bardzo fajnie przełamuje smak gorzkiej czekolady, dopełnia się z nim i równoważy. Zrobiłam w wersji tortu urodzinowego :)

Powiązane przepisy