Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym
10 porcje
80 min
Średnie
Składniki
Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym
Czekoladowe ciasto bez mąki z kremem waniliowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na małej mocy płyty grzewczej ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misie robota kuchennego, dodaj połowę cukru i ubij na sztywną pianę.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Żółtka utrzyj z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Następnie dalej miksując dodawaj stopniowo chłodną rozpuszczoną czekoladę.
Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach ok. 24 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wyrównaj.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut. Pozostaw do przestudzenia.
Przygotuj krem - mleko wlej do rondelka, dodaj cukier i całość podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W misce umieść żółtka i dolewaj stopniowo, mleko z cukrem, cały czas mieszając.
Przelej ponownie do rondelka, ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj przez 10-12 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, uważając przy tym, by nie doprowadzić jej do zagotowania. Odstaw do przestudzenia.
Masło zmiksuj z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj stopniowo ostudzoną masę mleczno-żółtkową i ucieraj do uzyskania puszystego kremu.
Ciasto czekoladowe podawaj z kremem waniliowym.
Komentarze