Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy

Opis wykonania

Puszysty biszkopt przekładany kremem z owocami to klasyczna deserowa propozycja.

Biszkopt to ciasto uniwersalne. Z jego pomocą można wyczarować pyszne, słodkie dzieła sztuki. Wystarczy przygotować krem, dodać świeże owoce i idealny deser gotowy!

Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.
  2. Tortownicę o średnicy 22–23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Aby piana miała odpowiednią konsystencję, wyjmij jajka z lodówki przed rozpoczęciem przygotowania, tak by uzyskały temperaturę pokojową.
  4. Do ubitej piany z cukrem dodaj żółtka, jedno po drugim, cały czas ubijając.
  5. Mąki przesiej przes sitko i dosyp je do masy z jajek. Najlepiej delikatnie wymieszaj je szpatułką lub miksuj na najniższym obrotach, by tak wszystkie składniki się połączyły.
  6. Ciasto przelej do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz 30-40 min. do tzw. suchego patyczka.
  7. Kiedy ciasto jest już upieczone, zostaw je w lekko uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia
  8. Wystudzony biszkopt oddziel nożem od brzegów formy, a następnie odepnij obręcz.
  9. Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm możesz przeciąć na 3 lub 4 płaty.

Krem:

  1. Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
  2. Do serka mascarpone dodaj brzoskiwnie i ucieraj krótko całość w osobnej misce za pomocą miksera.
  3. Partiami dodawaj do niego śmietankę, krótko miksując całość. Zbyt energiczne i długie miksowanie może sprawić, że krem się zważy.
  4. Biszkoptowe płaty przekładaj przygotowanym kremem. Wierzch ciasta udekoruj owocami np. truskawkami lub wiśniami.

Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy - zdjęcie 2