Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Puszysty biszkopt przekładany kremem z owocami to klasyczna deserowa propozycja.
Składniki
Biszkopt
5 szt. jajka
110 g mąka pszenna tortowa (typ 450)
150 g drobny cukier
40 g mąka ziemniaczana
Krem
300 g serek mascarpone
300 ml śmietanka kremówka 36%
3 łyżka cukier puder
Drobno pokrojone brzoskwinie
Truskawki lub wiśnie do dekoracji
Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy
Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Biszkopt to ciasto uniwersalne. Z jego pomocą można wyczarować pyszne, słodkie dzieła sztuki. Wystarczy przygotować krem, dodać świeże owoce i idealny deser gotowy!
Opis przygotowania:
Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.
- Tortownicę o średnicy 22–23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Aby piana miała odpowiednią konsystencję, wyjmij jajka z lodówki przed rozpoczęciem przygotowania, tak by uzyskały temperaturę pokojową.
- Do ubitej piany z cukrem dodaj żółtka, jedno po drugim, cały czas ubijając.
- Mąki przesiej przes sitko i dosyp je do masy z jajek. Najlepiej delikatnie wymieszaj je szpatułką lub miksuj na najniższym obrotach, by tak wszystkie składniki się połączyły.
- Ciasto przelej do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz 30-40 min. do tzw. suchego patyczka.
- Kiedy ciasto jest już upieczone, zostaw je w lekko uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia
- Wystudzony biszkopt oddziel nożem od brzegów formy, a następnie odepnij obręcz.
- Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm możesz przeciąć na 3 lub 4 płaty.
Krem:
- Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
- Do serka mascarpone dodaj brzoskiwnie i ucieraj krótko całość w osobnej misce za pomocą miksera.
- Partiami dodawaj do niego śmietankę, krótko miksując całość. Zbyt energiczne i długie miksowanie może sprawić, że krem się zważy.
- Biszkoptowe płaty przekładaj przygotowanym kremem. Wierzch ciasta udekoruj owocami np. truskawkami lub wiśniami.
Komentarze