Puszysty biszkopt przekładany kremem z owocami to klasyczna deserowa propozycja.
Biszkopt to ciasto uniwersalne. Z jego pomocą można wyczarować pyszne, słodkie dzieła sztuki. Wystarczy przygotować krem, dodać świeże owoce i idealny deser gotowy!
Opis przygotowania:
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.
Tortownicę o średnicy 22–23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Aby piana miała odpowiednią konsystencję, wyjmij jajka z lodówki przed rozpoczęciem przygotowania, tak by uzyskały temperaturę pokojową.
Do ubitej piany z cukrem dodaj żółtka, jedno po drugim, cały czas ubijając.
Mąki przesiej przes sitko i dosyp je do masy z jajek. Najlepiej delikatnie wymieszaj je szpatułką lub miksuj na najniższym obrotach, by tak wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto przelej do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz 30-40 min. do tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto jest już upieczone, zostaw je w lekko uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia
Wystudzony biszkopt oddziel nożem od brzegów formy, a następnie odepnij obręcz.
Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm możesz przeciąć na 3 lub 4 płaty.
Krem:
Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
Do serka mascarpone dodaj brzoskiwnie i ucieraj krótko całość w osobnej misce za pomocą miksera.
Partiami dodawaj do niego śmietankę, krótko miksując całość. Zbyt energiczne i długie miksowanie może sprawić, że krem się zważy.
Biszkoptowe płaty przekładaj przygotowanym kremem. Wierzch ciasta udekoruj owocami np. truskawkami lub wiśniami.