Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy

Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszysty biszkopt przekładany kremem z owocami to klasyczna deserowa propozycja.

Składniki

Biszkopt
5 szt. jajka
110 g mąka pszenna tortowa (typ 450)
150 g drobny cukier
40 g mąka ziemniaczana

Krem
300 g serek mascarpone
300 ml śmietanka kremówka 36%
3 łyżka cukier puder
Drobno pokrojone brzoskwinie
Truskawki lub wiśnie do dekoracji

Opis wykonania

Biszkopt to ciasto uniwersalne. Z jego pomocą można wyczarować pyszne, słodkie dzieła sztuki. Wystarczy przygotować krem, dodać świeże owoce i idealny deser gotowy!

Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.
  2. Tortownicę o średnicy 22–23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Aby piana miała odpowiednią konsystencję, wyjmij jajka z lodówki przed rozpoczęciem przygotowania, tak by uzyskały temperaturę pokojową.
  4. Do ubitej piany z cukrem dodaj żółtka, jedno po drugim, cały czas ubijając.
  5. Mąki przesiej przes sitko i dosyp je do masy z jajek. Najlepiej delikatnie wymieszaj je szpatułką lub miksuj na najniższym obrotach, by tak wszystkie składniki się połączyły.
  6. Ciasto przelej do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz 30-40 min. do tzw. suchego patyczka.
  7. Kiedy ciasto jest już upieczone, zostaw je w lekko uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia
  8. Wystudzony biszkopt oddziel nożem od brzegów formy, a następnie odepnij obręcz.
  9. Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm możesz przeciąć na 3 lub 4 płaty.

Krem:

  1. Śmietankę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.
  2. Do serka mascarpone dodaj brzoskiwnie i ucieraj krótko całość w osobnej misce za pomocą miksera.
  3. Partiami dodawaj do niego śmietankę, krótko miksując całość. Zbyt energiczne i długie miksowanie może sprawić, że krem się zważy.
  4. Biszkoptowe płaty przekładaj przygotowanym kremem. Wierzch ciasta udekoruj owocami np. truskawkami lub wiśniami.

Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną Michała Baryzy - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych