Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła)
9 porcje
120 min
Średnie
Mam nadzieję, że tym przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :)
Składniki
5 szt. jajka
1/2 szklanka mąka orkiszowa pełnoziarnista
1/4 szklanka mąka orkiszowa jasna
1/4 szklanka mąka ziemniaczana
2 łyżka zmielony hibiskus
1/2 szklanka ksylitol
puszka szt. mleko kokosowe mocno schłodzone
64 g budyń śmietankowy bez cukru, opakowanie
500 ml mleko
2 łyżka ksylitol
ekstrakt ze stewii w płynie
konfitura z dzikiej róży
domowy ekstrakt waniliowy
liofilizowane truskawki
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła)
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z hibiskusem.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Krem:
Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem, wlać do gotującego się mleka. Przykryć i odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Z puszki wyjąć jedynie stałą część mleka kokosowego (po odpowiednim schłodzeniu będzie bardzo twarda). Ubić przy pomocy miksera na gładką, puszystą masę. Dodawać partiami zimny budyń, ciągle miksując, aby masa była gładka, bez grudek.
Biszkopt podzielić na 3 części. Blaty nasączać ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Pierwszy blat posmarować konfiturą z dzikiej róży, a następnie wyłożyć c
Komentarze