Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosta i szybka zapiekanka:)

Składniki

200 g polędwiczki z kurczaka lub filet
1 szt. spora cukinia
1/2 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka koncentrat pomidorowy
2 szt. małe pomidory malinowe
1/2 łyżeczka przyprawy: papryka ostra/słodka, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie
1 łyżeczka sok z cytryny
15-20 g ser żółty

Opis wykonania

Kurczaka kroimy w bardzo małe kawałki marynujemy w oliwie i ziołach prowansalskich, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukinię dzielimy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy z niej miąższ - nie wyrzucamy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki- posiekać. Miąższ z cukinii (tak samo pomidory)kilka razy zmiksowałam blenderem w pojemniku do rozdrabniania, ale jak nie mamy wystarczy też drobno posiekać. Kurczaka smażymy na patelni, dodajemy następnie cebulę i po kilku minutach miąższ z cukinii. Smażymy na małym ogniu ok. 5 minut po czym dodajemy pomidory i dusimy wszystko jeszcze ok. 5-10min-aż nam się ładnie wszystko połączy. Po tym czasie dodajemy przyprawy i koncentrat. Przygotowanym farszem nadziewamy połówki cukinii. Pieczemy ok 20-30 min w temp. 180-190 stopni. Pod koniec pieczenia można posypać serem,
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Fajna alternatywa dla lazani :)