Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą

Opis wykonania

Faszerowanie warzyw to prawdziwe pole do popisu, można użyć praktycznie wszystkiego, zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej.

1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość 2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy na bok 3. Do cebuli i cukinii dodajemy posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, smażymy całość aż szpinak zwiędnie 4. Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy następnie przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, doprawiamy farsz solą i pieprzem, następnie nakładamy do wydrążonych cukinii, na wierzchu układamy plastry koziego sera i zapiekamy ok 20-30 min 6. Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,, drobny bulgur wystarczy zalać wrzątkiem ok 1 cm powyżej kaszy, przykryć i odczekać aż kasza wchłonie wodę 7. Podajemy z kaszą, kiełkami i posiekaną dymką