Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą

Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Faszerowanie warzyw to prawdziwe pole do popisu, można użyć praktycznie wszystkiego, zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej.

Składniki

2 szt. cukinia
1 szt. cebula
140 g suszone pomidory
2 szt. ząbki czosnku
150 g świeży szpinak
200 g kozi ser
450 g pomidory w puszce
1 szczypta cynamon
1 łyżeczka suszone oregano
1/2 łyżeczka wędzona słodka papryka
2 łyżka harissa
1 łyżeczka miód lub syrop z agawy
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
400 g kasza bulgur

Opis wykonania

1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość 2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy na bok 3. Do cebuli i cukinii dodajemy posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, smażymy całość aż szpinak zwiędnie 4. Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy następnie przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, doprawiamy farsz solą i pieprzem, następnie nakładamy do wydrążonych cukinii, na wierzchu układamy plastry koziego sera i zapiekamy ok 20-30 min 6. Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,, drobny bulgur wystarczy zalać wrzątkiem ok 1 cm powyżej kaszy, przykryć i odczekać aż kasza wchłonie wodę 7. Podajemy z kaszą, kiełkami i posiekaną dymką
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych