Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą
4 porcje
120 min
Średnie
Faszerowanie warzyw to prawdziwe pole do popisu, można użyć praktycznie wszystkiego, zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej.
Składniki
2 szt. cukinia
1 szt. cebula
140 g suszone pomidory
2 szt. ząbki czosnku
150 g świeży szpinak
200 g kozi ser
450 g pomidory w puszce
1 szczypta cynamon
1 łyżeczka suszone oregano
1/2 łyżeczka wędzona słodka papryka
2 łyżka harissa
1 łyżeczka miód lub syrop z agawy
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
400 g kasza bulgur
Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą
Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy posiekany miąższ cukinii, smażymy całość
2. Wydrążone cukinie smarujemy harissą i lekko solimy, odkładamy na bok
3. Do cebuli i cukinii dodajemy posiekane w paski suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie opłukany, świeży szpinak, smażymy całość aż szpinak zwiędnie
4. Pomidory z puszki przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon, oregano, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy następnie przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, można dosłodzić sos miodem, cukrem brązowym lub syropem z agawy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, doprawiamy farsz solą i pieprzem, następnie nakładamy do wydrążonych cukinii, na wierzchu układamy plastry koziego sera i zapiekamy ok 20-30 min
6. Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,, drobny bulgur wystarczy zalać wrzątkiem ok 1 cm powyżej kaszy, przykryć i odczekać aż kasza wchłonie wodę
7. Podajemy z kaszą, kiełkami i posiekaną dymką
Komentarze