Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 2 osób

Prosty, lekki, a zarazem sycący obiad

Cukinia ma delikatny i orzeźwiający smak, dlatego doskonale komponuje się z innymi warzywami.



Opis przygotowania:



  1. Warzywa umyj i osusz. Cukinię przekrój na pół, a paprykę, pomidora i cebulę w kostkę.

  2. Wydrąż gniazda nasienne cukinii. Następnie pokrój je w kostkę i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Dodaj do nich posiekaną natkę.

  3. Cukinię skrop oliwą i oprósz przyprawami. Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kaszę dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku, a następnie faszeruj połówki cukinii.

  4. Cukinię piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie zrób zagłębienia w farszu i wbij w nie jajka. Całość posyp tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze 5-10 minut.

TIP DIETETYCZNY



  • Aby wzmocnić smak dania dodaj do niego kolendrę oraz chilli lub wędzoną paprykę.

  • Do farszu można dodać pieczarki lub szparagi.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - co wiesz o dietach?

Jeśli ktoś w swojej diecie unika glutenu, to nie powinien jeść: