Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty, lekki, a zarazem sycący obiad

Składniki

1 szt. dużej cukini
1 szklanka kaszy kuskus
4 szt. jajek
125 g mozzarelli
1 szt. papryki
1 szt. pomidora
1 szt. małej czerwonej cebuli
2-3 łyżka oliwy
1,5 łyżka ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
do smaku sól i pieprz

Opis wykonania

Cukinia ma delikatny i orzeźwiający smak, dlatego doskonale komponuje się z innymi warzywami.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyj i osusz. Cukinię przekrój na pół, a paprykę, pomidora i cebulę w kostkę.
  2. Wydrąż gniazda nasienne cukinii. Następnie pokrój je w kostkę i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Dodaj do nich posiekaną natkę.
  3. Cukinię skrop oliwą i oprósz przyprawami. Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kaszę dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku, a następnie faszeruj połówki cukinii.
  4. Cukinię piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie zrób zagłębienia w farszu i wbij w nie jajka. Całość posyp tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze 5-10 minut.

TIP DIETETYCZNY

  • Aby wzmocnić smak dania dodaj do niego kolendrę oraz chilli lub wędzoną paprykę.
  • Do farszu można dodać pieczarki lub szparagi.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych