Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faszerowana cukinia

Opis wykonania

Prosty, lekki, a zarazem sycący obiad

Cukinia ma delikatny i orzeźwiający smak, dlatego doskonale komponuje się z innymi warzywami.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyj i osusz. Cukinię przekrój na pół, a paprykę, pomidora i cebulę w kostkę.
  2. Wydrąż gniazda nasienne cukinii. Następnie pokrój je w kostkę i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Dodaj do nich posiekaną natkę.
  3. Cukinię skrop oliwą i oprósz przyprawami. Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kaszę dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku, a następnie faszeruj połówki cukinii.
  4. Cukinię piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie zrób zagłębienia w farszu i wbij w nie jajka. Całość posyp tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze 5-10 minut.

TIP DIETETYCZNY

  • Aby wzmocnić smak dania dodaj do niego kolendrę oraz chilli lub wędzoną paprykę.
  • Do farszu można dodać pieczarki lub szparagi.

Bosch do kuchni