Faszerowana cukinia
2 porcje
30 min
Łatwe
Prosty, lekki, a zarazem sycący obiad
Składniki
1 szt. dużej cukini
1 szklanka kaszy kuskus
4 szt. jajek
125 g mozzarelli
1 szt. papryki
1 szt. pomidora
1 szt. małej czerwonej cebuli
2-3 łyżka oliwy
1,5 łyżka ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
do smaku sól i pieprz
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinia ma delikatny i orzeźwiający smak, dlatego doskonale komponuje się z innymi warzywami.
Opis przygotowania:
- Warzywa umyj i osusz. Cukinię przekrój na pół, a paprykę, pomidora i cebulę w kostkę.
- Wydrąż gniazda nasienne cukinii. Następnie pokrój je w kostkę i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Dodaj do nich posiekaną natkę.
- Cukinię skrop oliwą i oprósz przyprawami. Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kaszę dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku, a następnie faszeruj połówki cukinii.
- Cukinię piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie zrób zagłębienia w farszu i wbij w nie jajka. Całość posyp tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze 5-10 minut.
TIP DIETETYCZNY
- Aby wzmocnić smak dania dodaj do niego kolendrę oraz chilli lub wędzoną paprykę.
- Do farszu można dodać pieczarki lub szparagi.
Komentarze