Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Groch

Groch

Należy do rodziny bobowatych i jest rośliną strączkową, która występuje w trzech odmianach – zielonej, żółtej i białej. Stanowi jedną z najwcześniej uprawianych roślin przez człowieka, a jego właściwości...

Czytaj więcej
Groch
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Należy do rodziny bobowatych i jest rośliną strączkową, która występuje w trzech odmianach – zielonej, żółtej i białej. Stanowi jedną z najwcześniej uprawianych roślin przez człowieka, a jego właściwości znane są już od tysięcy lat w różnych szerokościach geograficznych.

Groch – właściwości

Najczęściej wykorzystywany w kuchni, oprócz groszku cukrowego, spożywanego w całości, jest groch łuskany, którego ziarna stosuje się w tradycyjnych polskich potrawach takich jak kapusta z grochem czy grochówka. Wykorzystać można go także jako bazę do past kanapkowych, należy jednak pamiętać, że oprócz białka groch zawiera sporo węglowodanów, dlatego szybko zapewnia uczucie sytości. Groch łuskany jest bogatym źródłem białka roślinnego, zawiera też wiele minerałów, takich jak fosfor, potas (aż 362 mg w 100 g!), magnez czy wapń. W grochu znajduje się również kwas foliowy, spore dawki witaminy A, K oraz witaminy z grupy B, chroniące układ nerwowy. Groch zawiera ponadto antynowotworowe przeciwutleniacze oraz błonnik.