Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kapusta z grochem to tradycyjne wigilijne danie podawane w wielu regionach Polski. Z pozornie prostych składników jakimi są kapusta i groch można przygotować aromatyczne i smaczne danie doskonałe nie tylko na Wigilię.

Składniki

150 g grochu łuskanego
300 g kiszonej kapusty
100 g białej kapusty
3/4 szklanki wody
1 marchew
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
1 łyżeczka majeranku
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Nasiona grochu zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia na całą noc.

Marchew zetrzyj na tarce, a białą kapustę drobno posiekaj.

Porada

Wigilijną kapustę z grochem możesz wzbogacić dodatkiem suszonych grzybów. Przed dodaniem ich do gotującej się kapusty należy je namoczyć.

Bosh Logo
Bosh

Do garnka przełóż kapustę kiszoną i świeżą, marchew oraz przyprawy. Całość podlej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. W tym samym czasie ugotuj groch.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju. Gdy będzie szklista, dodaj do niej groch. Podsmażaj chwilę razem, a następnie dodaj całość do garnka z kapustą. Gotuj na małym ogniu około 15 minut.

Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Gdy będzie złocista, dodaj do gotującej się kapusty. Wymieszaj, gotuj jeszcze 5 minut i ściągnij z ognia. Podawaj na ciepło.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy