Wigilijna kapusta z grochem
Opis wykonania
Kapusta z grochem to tradycyjne wigilijne danie podawane w wielu regionach Polski. Z pozornie prostych składników jakimi są kapusta i groch można przygotować aromatyczne i smaczne danie doskonałe nie tylko na Wigilię.
Nasiona grochu zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia na całą noc.
Marchew zetrzyj na tarce, a białą kapustę drobno posiekaj.
Do garnka przełóż kapustę kiszoną i świeżą, marchew oraz przyprawy. Całość podlej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. W tym samym czasie ugotuj groch.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju. Gdy będzie szklista, dodaj do niej groch. Podsmażaj chwilę razem, a następnie dodaj całość do garnka z kapustą. Gotuj na małym ogniu około 15 minut.
Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Gdy będzie złocista, dodaj do gotującej się kapusty. Wymieszaj, gotuj jeszcze 5 minut i ściągnij z ognia. Podawaj na ciepło.