Kapusta z grochem
4 porcje
85 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Groch namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Następnego dnia gotuj groch w tej samej wodzie, w której się moczył, przez około godzinę. Pod koniec gotowania dopraw solą i majerankiem.
Kapustę pokrój na desce, wrzuć do większego garnka, zalej około 1 litrem wody. Dodaj liść laurowy. Zagotuj pod przykryciem, po chwili odkryj i gotuj na mniejszej mocy płyty grzewczej przez około 20 min.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę.
Kiedy cebula się podsmaży, dorzuć jeszcze jedną łyżkę masła, a kiedy się roztopi, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj zawartość patelni.
Powstałą na patelni zasmażkę podlej kilkoma łyżkami wody z gotującej się kapusty i wymieszaj energicznie zawartość patelni, aż do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji płynu.
Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj do niej ugotowany groch, cebulę z zasmażką, pieprz, sól. Całość dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze około 5–10 minut.
Komentarze