Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

85 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna. W Akademii Smaku prezentuję kapustę w klasycznym wydaniu – delikatna, lekko kwaśna w smaku z kremowym grochem. Najlepiej przygotować danie dzień lub dwa dni przed podaniem.

Składniki

500 g - kapusty kiszonej
200 g - grochu
1 szt. - cebuli
1 łyżka - oliwy
2 łyżki - masła
1 łyżka - mąki
2 szt. - liści laurowych
0,5 łyżeczki - majeranku
- sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

Groch namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Następnego dnia gotuj groch w tej samej wodzie, w której się moczył, przez około godzinę. Pod koniec gotowania dopraw solą i majerankiem.

Kapustę pokrój na desce, wrzuć do większego garnka, zalej około 1 litrem wody. Dodaj liść laurowy. Zagotuj pod przykryciem, po chwili odkryj i gotuj na mniejszej mocy płyty grzewczej przez około 20 min.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę.

Kiedy cebula się podsmaży, dorzuć jeszcze jedną łyżkę masła, a kiedy się roztopi, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj zawartość patelni.

Powstałą na patelni zasmażkę podlej kilkoma łyżkami wody z gotującej się kapusty i wymieszaj energicznie zawartość patelni, aż do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji płynu.

Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj do niej ugotowany groch, cebulę z zasmażką, pieprz, sól. Całość dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze około 5–10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super przepis, łatwe i szybkie wykonanie.
Pafwvcio
Obowiązkowo na moim stole w każdą niedzielę !
MiszelPiszel
Kolejny przepis zapisany i z przyjemnością spróbuję go zrobić.