Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kapusta z grochem

Opis wykonania

Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna. W Akademii Smaku prezentuję kapustę w klasycznym wydaniu – delikatna, lekko kwaśna w smaku z kremowym grochem. Najlepiej przygotować danie dzień lub dwa dni przed podaniem.

Kapusta z grochem - krok 1

Groch namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Następnego dnia gotuj groch w tej samej wodzie, w której się moczył przez około godzinę. Pod koniec gotowania dopraw solą i majerankiem.

Kapusta z grochem - krok 2

Kapustę pokrój na desce, wrzuć do większego garnka zalej około 1 litrem wody. Dodaj liść laurowy. Zagotuj pod przykryciem, po chwili odkryj i gotuj na mniejszym ogniu przez około 20 min.

Kapusta z grochem - krok 3

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę.

Kiedy cebula się podsmaży dorzuć jeszcze jedną łyżkę masła, a kiedy się roztopi dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj zawartość patelni.

Kapusta z grochem - krok 4

Powstałą na patelni zasmażkę podlej kilkoma łyżkami wody z gotującej się kapusty i wymieszaj energicznie zawartość patelni aż do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji płynu.

Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj do niej ugotowany groch, cebulę z zasmażką, pieprz, sól. Całość dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze około 5-10 minut.