Grzyby marynowane
Grzyby marynowane na każdej imprezie znajdą swoich amatorów, od rodzinnych imienin u cioci, po grilla z przyjaciółmi. Ich niepowtarzalny smak to zasługa przypraw, jakie dodaje się zalewy konserwującej grzyby...
Czytaj więcej
Grzyby marynowane na każdej imprezie znajdą swoich amatorów, od rodzinnych imienin u cioci, po grilla z przyjaciółmi. Ich niepowtarzalny smak to zasługa przypraw, jakie dodaje się zalewy konserwującej grzyby marynowane. Do słoika wybieraj ładne okazy – te mniej okazałe przeznacz do suszenia. Najlepsze do marynowania są rydze, opieńki, maślaki, borowiki, pieczarki, a także koźlarze, gąski i kurki. Według receptur, nie należy mieszać różnych gatunków w jednym słoiku.
Przepis na grzyby marynowane
W podstawowej wersji wymaga jedynie obgotowania oczyszczonych grzybów w wodzie, a następnie przełożenia ich do słoika i zalania marynatą. Przygotujesz ją z octu, wody, odrobiny cukru, soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zakręcone słoiki trzeba pasteryzować. Grzyby marynowane zawsze jako pierwsze przekąski znikają ze stołu, a szczególnym uznaniem cieszą się te z marynaty wytrawnej.
Jak zrobić grzyby marynowane wytrawne?
Do zalewy dodaj pół szklanki wytrawnego czerwonego wina. Tak zamarynowanym grzybom nikt się nie oprze, a słoiki można przechowywać bardzo długo. Grzyby marynowane podawaj z mięsem na zimno, wędlinami, a także jako dodatek do sałatek.