Świderki z opieńkami
6 porcje
60 min
Łatwe
Makaron z grzybkami, to smaczne danie na obiadek
Składniki
500 g makaron świderki
500 g opieńki
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
sól
pieprz
Świderki z opieńkami
Świderki z opieńkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Grzyby opieńki (ale również mogą być inne leśne grzyby) oczyszczamy, drobno kroimy i dajemy do cebulki do smażenia, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach i dajemy do grzybów. Smażymy tak długo aż grzyby zmiękną, wtedy doprawiamy do smaku pieprzem i solą ( w razie potrzeby dodajemy łyżkę mąki żeby zagęścić sos). Makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Komentarze