Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kuchnia francuska

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kuchnia francuska to jedna z najbardziej wpływowych kuchni na świecie. Choć najczęściej kojarzą się z nią żabie udka, ślimaki po burgundzku, ciasto francuskie, sery i wino, w zależności od regionu istnieje wiele różnorodnych dań, z których słynie. Wśród nich znajdują się suflet czosnkowy, owoce morza, duszone wołowe mięso, tarty czy naleśniki bretońskie.

Kuchnia francuska – przepisy

Jednym z prostszych dań wywodzących się z kuchni francuskiej jest zupa cebulowa. Gotuje się ją na bulionie wołowym lub wieprzowym, z dodatkiem białego wina. Słodyczy nadaje jej duża ilość karmelizowanej cebuli. Francuską zupę cebulową zapieka się z grzankami posypanymi startym serem Gruyere.

Innym popularnym daniem jest ratatouille – sezonowe warzywa podawane w formie głównego dania lub przystawki. Na ratatouille składa się duszona cukinia, bakłażan, papryka, pomidory i cebula. Dodatkiem są aromatyczne zioła prowansalskie, warzywa zaś bywają podlewane winem.

Do bardziej luksusowych potraw należą ślimaki po francusku, a dokładniej – po burgundzku. Serwowane są saute, z masłem czosnkowym i drobno posiekaną pietruszką.