Kuchnia francuska
Kuchnia francuska to jedna z najbardziej wpływowych kuchni na świecie. Choć najczęściej kojarzą się z nią żabie udka, ślimaki po burgundzku, ciasto francuskie, sery i wino, w zależności od regionu istnieje wiele różnorodnych dań, z których słynie. Wśród nich znajdują się suflet czosnkowy, owoce morza, duszone wołowe mięso, tarty czy naleśniki bretońskie.
Kuchnia francuska – przepisy
Jednym z prostszych dań wywodzących się z kuchni francuskiej jest zupa cebulowa. Gotuje się ją na bulionie wołowym lub wieprzowym, z dodatkiem białego wina. Słodyczy nadaje jej duża ilość karmelizowanej cebuli. Francuską zupę cebulową zapieka się z grzankami posypanymi startym serem Gruyere.
Innym popularnym daniem jest ratatouille – sezonowe warzywa podawane w formie głównego dania lub przystawki. Na ratatouille składa się duszona cukinia, bakłażan, papryka, pomidory i cebula. Dodatkiem są aromatyczne zioła prowansalskie, warzywa zaś bywają podlewane winem.
Do bardziej luksusowych potraw należą ślimaki po francusku, a dokładniej – po burgundzku. Serwowane są saute, z masłem czosnkowym i drobno posiekaną pietruszką.