Kotleciki jagnięce na „ratatouille” warzywnym z duszonymi borowikami
4 porcje
Średnie
Składniki
Kotleciki jagnięce na „ratatouille” warzywnym z duszonymi borowikami
Kotleciki jagnięce na „ratatouille” warzywnym z duszonymi borowikami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marynata: pokrój czosnek na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Oberwij listki z 3 gałązek rozmarynu, a gałązki pokrój na 3 kawałki i lekko rozgnieć. Cytryny pokrój w plasterki. Dodaj sól morską i czarny pieprz, wino, sos sojowy (do smaku) i 100 ml oleju. Jagnięcina: obsmaż na Teppan-Yaki lub patelni grillowej, posypując na początku przyprawą porterhouse. Następnie piecz w piekarniku do uzyskania na termosondzie temp. 56⁰C. „ratatouille”: Pokrój warzywa w równą kostkę 1 x 1 cm. Cebulę lekko podsmaż. Pozostałe warzywa, oprócz pomidorów, blanszuj oddzielnie na woku i odcedź z tłuszczu. Przełóż do garnka. Na woku delikatnie podsmaż czosnek, dodaj pieprz i sól, majeranek, lubczyk, kmin rzymski i przyprawę brazil. Pomidory do zagotowania trzymaj na ogniu, aż odparują i gotuj tak, aby zachowały jędrność. Borowiki: podsmażaj grzyby na patelni na maśle (układaj je delikatnie). Miejsca między nimi oprósz drobno pokrojoną w kostkę szalotką. Delikatnie przekręcaj, zalej śmietaną, a następnie dodaj krupnik i winiak (zanim po odparowaniu śmietany powstanie gęsty sos). Dodaj estragon liofilizowany i lekko oprósz mieszanką grzybową w proszku.
Komentarze