Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kotleciki jagnięce na „ratatouille” warzywnym z duszonymi borowikami

Kotleciki jagnięce na „ratatouille” warzywnym z duszonymi borowikami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jagnięcina w marynacie z czosnku, cebuli i rozmarynu z duszonymi borowikami.

Składniki

1 kg mostka jagnięcego z oczyszczoną kością
100 g świeżego czosnku
500 g cebuli
świeży rozmaryn
300 g cytryn
100 g soli morskiej
100 g czarnego pieprzu
250 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml sosu sojowego
200 ml oleju rzepakowego
150 g cebuli szalotki
100 g żółtej cukinii
100 g zielonej cukinii
400 g papryki (mix kolorów)
150 g bakłażana (1 szt.)
400 g pomidorów malinowych
świeży majeranek
świeży lubczyk
400 g świeżych borowików
400 g śmietany 30%
100 ml krupniku staropolskiego
100 ml winiaku staropolskiego
płatki chabrów polnych do dekoracji
przyprawy: brazil, porterhouse do steków, estragon liofilizowany, kmin rzymski, grzyby (mieszanka w proszku)

Opis wykonania

Marynata: pokrój czosnek na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Oberwij listki z 3 gałązek rozmarynu, a gałązki pokrój na 3 kawałki i lekko rozgnieć. Cytryny pokrój w plasterki. Dodaj sól morską i czarny pieprz, wino, sos sojowy (do smaku) i 100 ml oleju. Jagnięcina: obsmaż na Teppan-Yaki lub patelni grillowej, posypując na początku przyprawą porterhouse. Następnie piecz w piekarniku do uzyskania na termosondzie temp. 56⁰C. „ratatouille”: Pokrój warzywa w równą kostkę 1 x 1 cm. Cebulę lekko podsmaż. Pozostałe warzywa, oprócz pomidorów, blanszuj oddzielnie na woku i odcedź z tłuszczu. Przełóż do garnka. Na woku delikatnie podsmaż czosnek, dodaj pieprz i sól, majeranek, lubczyk, kmin rzymski i przyprawę brazil. Pomidory do zagotowania trzymaj na ogniu, aż odparują i gotuj tak, aby zachowały jędrność. Borowiki: podsmażaj grzyby na patelni na maśle (układaj je delikatnie). Miejsca między nimi oprósz drobno pokrojoną w kostkę szalotką. Delikatnie przekręcaj, zalej śmietaną, a następnie dodaj krupnik i winiak (zanim po odparowaniu śmietany powstanie gęsty sos). Dodaj estragon liofilizowany i lekko oprósz mieszanką grzybową w proszku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy