Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
czyli chili frytki z batatów oraz filet z kurczaka otulony warkoczem z ciastem francuskim.

Składniki

2 szt. filet z kurczaka (pojedyńczy)
1 szt. ciasto francuskie
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
1 szt. cebula
czosnek
1 szt. mozarella
200 g szpinak
1 szczypta tymianek
1 łyżka sok z cytryny
2 szt. batat
1/2 łyżeczka słodka papryka
1 łyżeczka chili (w proszku)
1 łyżka olej kokosowy
1 szt. papryczka chili czerwona (świeża)
1 szt. jajko

Opis wykonania

1. Bataty myjemy i kroimy w słupki lub ćwiartki. 2. Do miski dodajemy olej, słodką papryką, chili w proszku i świeżą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy bataty. Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Bataty wyciągamy z marynaty i przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-30 minut. 4. W rondelku rozpuścić olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. 5. Ciasto francuskie kroimy na paseczki. Układamy na nim pierś z kurczaka. Opruszamy ją solą i pieprzem. Następnie dodajemy warstwę z szpinaku i plastry mozarellii. Paski ciasta układamy naprzemiennie, tak aby powstał z ciasta warkocz. Drugi filet przygotowujemy w ten sam sposób. 6. Oba filety smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczy ok 25minut w temperaturze 180*C. Tak przygotowane mięso podajemy z ostrymi frytkami z batatów. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Smaczne i sycące, fajne na imprezę.
MiszelPiszel
Bardzo pomysłowy przepis! Zupełnie nowa odsłona filetu z kurczaka.
Radosław
U mnie w troszkę innym kształcie.
Radosław
Bardzo dobry przepis
Aleksandra J
Bardzo dobre 😊 u mnie z dużą ilością warzyw 😊