Ognisty Francuz
2 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
czyli chili frytki z batatów oraz filet z kurczaka otulony warkoczem z ciastem francuskim.
Składniki
2 szt. filet z kurczaka (pojedyńczy)
1 szt. ciasto francuskie
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
1 szt. cebula
czosnek
1 szt. mozarella
200 g szpinak
1 szczypta tymianek
1 łyżka sok z cytryny
2 szt. batat
1/2 łyżeczka słodka papryka
1 łyżeczka chili (w proszku)
1 łyżka olej kokosowy
1 szt. papryczka chili czerwona (świeża)
1 szt. jajko
Ognisty Francuz
Ognisty Francuz
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Bataty myjemy i kroimy w słupki lub ćwiartki.
2. Do miski dodajemy olej, słodką papryką, chili w proszku i świeżą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy bataty. Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Bataty wyciągamy z marynaty i przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-30 minut.
4. W rondelku rozpuścić olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny.
5. Ciasto francuskie kroimy na paseczki. Układamy na nim pierś z kurczaka. Opruszamy ją solą i pieprzem. Następnie dodajemy warstwę z szpinaku i plastry mozarellii. Paski ciasta układamy naprzemiennie, tak aby powstał z ciasta warkocz. Drugi filet przygotowujemy w ten sam sposób.
6. Oba filety smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczy ok 25minut w temperaturze 180*C. Tak przygotowane mięso podajemy z ostrymi frytkami z batatów. Smacznego!
Komentarze