Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ognisty Francuz

Opis wykonania

czyli chili frytki z batatów oraz filet z kurczaka otulony warkoczem z ciastem francuskim.

1. Bataty myjemy i kroimy w słupki lub ćwiartki. 2. Do miski dodajemy olej, słodką papryką, chili w proszku i świeżą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy bataty. Dokładnie obtaczamy ziemniaki w marynacie. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Bataty wyciągamy z marynaty i przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-30 minut. 4. W rondelku rozpuścić olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. 5. Ciasto francuskie kroimy na paseczki. Układamy na nim pierś z kurczaka. Opruszamy ją solą i pieprzem. Następnie dodajemy warstwę z szpinaku i plastry mozarellii. Paski ciasta układamy naprzemiennie, tak aby powstał z ciasta warkocz. Drugi filet przygotowujemy w ten sam sposób. 6. Oba filety smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczy ok 25minut w temperaturze 180*C. Tak przygotowane mięso podajemy z ostrymi frytkami z batatów. Smacznego!