Ser pleśniowy w cieście francuskim
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Ser pleśniowy w cieście francuskim
Ser pleśniowy w cieście francuskim
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto francuskie pokrój na dość duże kwadraty. Każdy z nich posmaruj odrobiną majonezu i ketchupu oraz dopraw ulubionymi ziołami. Na każdym kwadracie połóż kawałek sera i pomidora. Ciasto złóż w koperty, starannie zlepiając brzegi. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 160⁰C.
Tip:
Wierzch sklejonego pasztecika dobrze jest posmarować białkiem kurzego jajka, dzięki czemu nabierze złocistego odcieniu.
Jako dodatek świetnie pasuje także usmażony kurczak, pokrojony w drobną kostkę.
Jeśli chcesz by pasztecik miał bardziej wyrazisty smak ser camembert możesz zastąpić niebieskim serem pleśniowym, pokruszonym i pomieszanym z gęstą śmietanką.
Komentarze