


Gratka zarówno dla wegetarian jak i dla mięsożerców. W tym duecie każdy znajdzie coś dla siebie!
1. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Chwilę smażymy i dodajemy zblendowane marchewki, pietruszki i selera naciowego. Dodajemy bulion i gotujemy ok 10 min na małym ogniu. Dodajemy passatę i po chwili przyprawiamy pieprzem, solą, cynamonem i odrobiną cukru. Dodajemy sos worcester i paprykę słodką i ostrą. Redukujemy płyny, zestawiamy z ognia. 2. Na drugiej patelni szklimy czosnek i cebulę, dodajemy szpinak (mrożony później świeży). Wrzucamy pokrojoną wcześniej fetę i starty parmezan. Mieszamy, redukujemy płyny i doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia, studzimy. 3. Roztapiamy masło w rondelku i dodajemy mąkę. Energicznie mieszając podsmażamy ją przez ok 1 minutę. Dodajemy mleko i ciągle energicznie mieszając doprowadzamy do powstania gładkiego sosu. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 4. Zagotowaną wodę wlewamy do naczynia i przez ok. 2min moczymy płaty makaronu aż można je będzie zawijać w ruloniki. 5. Zawijamy roladki (jedne ze szpinakiem drugie z mięsem). Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym beszamelem. Wierzch smarujemy beszamelem, sypiemy mozzarellą. 6. Pieczemy ok. 30 min w 200 stopniach (10 min bez przykrycia)