Zawijana lasagne szpinakowa lub mięsna
5 porcje
90 min
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
Gratka zarówno dla wegetarian jak i dla mięsożerców. W tym duecie każdy znajdzie coś dla siebie!
Składniki
1 szt. makaron lasagne
2 szt. czosnek
2 szt. cebula
250 g mięso mielone
400 g szpinak mrożony i świeży
150 g feta
1 łyżka parmezan
1 szt. mozarella
2 szt. marchew, pietruszka, seler naciowy
100 ml bulion
5 łyżka oliwa z oliwek
250 ml passata pomidorowa
250 ml mleko
2 łyżka masło, mąka
2 szczypta pieprz, sól, cynamon, papryka słodka i ostra
1 szczypta cukier
Zawijana lasagne szpinakowa lub mięsna
Zawijana lasagne szpinakowa lub mięsna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Chwilę smażymy i dodajemy zblendowane marchewki, pietruszki i selera naciowego. Dodajemy bulion i gotujemy ok 10 min na małym ogniu. Dodajemy passatę i po chwili przyprawiamy pieprzem, solą, cynamonem i odrobiną cukru. Dodajemy sos worcester i paprykę słodką i ostrą. Redukujemy płyny, zestawiamy z ognia.
2. Na drugiej patelni szklimy czosnek i cebulę, dodajemy szpinak (mrożony później świeży). Wrzucamy pokrojoną wcześniej fetę i starty parmezan. Mieszamy, redukujemy płyny i doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia, studzimy.
3. Roztapiamy masło w rondelku i dodajemy mąkę. Energicznie mieszając podsmażamy ją przez ok 1 minutę. Dodajemy mleko i ciągle energicznie mieszając doprowadzamy do powstania gładkiego sosu. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
4. Zagotowaną wodę wlewamy do naczynia i przez ok. 2min moczymy płaty makaronu aż można je będzie zawijać w ruloniki.
5. Zawijamy roladki (jedne ze szpinakiem drugie z mięsem). Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym beszamelem. Wierzch smarujemy beszamelem, sypiemy mozzarellą.
6. Pieczemy ok. 30 min w 200 stopniach (10 min bez przykrycia)
Komentarze