Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zawijana lasagne szpinakowa lub mięsna

Zawijana lasagne szpinakowa lub mięsna
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gratka zarówno dla wegetarian jak i dla mięsożerców. W tym duecie każdy znajdzie coś dla siebie!

Składniki

1 szt. makaron lasagne
2 szt. czosnek
2 szt. cebula
250 g mięso mielone
400 g szpinak mrożony i świeży
150 g feta
1 łyżka parmezan
1 szt. mozarella
2 szt. marchew, pietruszka, seler naciowy
100 ml bulion
5 łyżka oliwa z oliwek
250 ml passata pomidorowa
250 ml mleko
2 łyżka masło, mąka
2 szczypta pieprz, sól, cynamon, papryka słodka i ostra
1 szczypta cukier

Opis wykonania

1. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone. Chwilę smażymy i dodajemy zblendowane marchewki, pietruszki i selera naciowego. Dodajemy bulion i gotujemy ok 10 min na małym ogniu. Dodajemy passatę i po chwili przyprawiamy pieprzem, solą, cynamonem i odrobiną cukru. Dodajemy sos worcester i paprykę słodką i ostrą. Redukujemy płyny, zestawiamy z ognia. 2. Na drugiej patelni szklimy czosnek i cebulę, dodajemy szpinak (mrożony później świeży). Wrzucamy pokrojoną wcześniej fetę i starty parmezan. Mieszamy, redukujemy płyny i doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia, studzimy. 3. Roztapiamy masło w rondelku i dodajemy mąkę. Energicznie mieszając podsmażamy ją przez ok 1 minutę. Dodajemy mleko i ciągle energicznie mieszając doprowadzamy do powstania gładkiego sosu. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 4. Zagotowaną wodę wlewamy do naczynia i przez ok. 2min moczymy płaty makaronu aż można je będzie zawijać w ruloniki. 5. Zawijamy roladki (jedne ze szpinakiem drugie z mięsem). Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym beszamelem. Wierzch smarujemy beszamelem, sypiemy mozzarellą. 6. Pieczemy ok. 30 min w 200 stopniach (10 min bez przykrycia)
Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo ciekawa inspiracja