Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Lasagne

Lasagne
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjna włoska potrawa z makaronem, sosem mięsnym i serowym.

Składniki

Sos mięsny:
500 g mięsa mielonego
cebula, drobno siekana
ząbki czosnku, rozgniecione
100 g przecieru pomidorowego
750 g piure pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, oregano
Sos serowy:
50 g masła
50 g mąki pszennej
700 ml mleka
50 g tartego sera Parmesan
50 g tartego sera Emmentaler
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
-
listków lasagnii
40-50 g tartego sera Parmesan

Opis wykonania

Składniki sosu mięsnego wymieszać w dużym otwartym naczyniu. Gotować w podany sposób na ruszcie na poziomie 1. W międzyczasie wielokrotnie mieszać i ewentualnie rozdrabniać mielone mięso widelcem. Na zakończenie doprawić do smaku. Wrzucić-do naczynia masło przeznaczone do sporządzenia sosu serowego, nałożyć pokrywę i roztopić w podany sposób. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać mleko i dobrze wymieszać. Pozostawić sos do zagotowania w podany sposób. W. międzyczasie wielokrotnie mieszać, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Na zakończenie dodać ser i doprawić sos przyprawami do smaku. Pokryć dno dużej formy do lasagnii jedną trzecią sosu mięsnego. Położyć na to trzy arkusze lasagnii obok siebie. Rozprowadzić następną jedna trzecia sosu mięsnego na cieście kluskowym. Polać połową sosu serowego. Ponownie przykryć trzema listkami lasagnii i rozprowadzić pozostały sos mięsny. Obłożyć ostatnimi arkuszami lasagnii. Polać sosem serowym. Posypać serem Parmesan. Piec w podany sposób. Sposób nastawiania: Gotowanie sosu mięsnego: mikrofalówka 600 W, ok. 15 minut. Topienie masła: mikrofalówka 360 W, ok. 2 minut. Zagotowanie sosu serowego: maks. moc mikrofalówki, 6-8 minut. Pieczenie lasagnii: grzanie górne/dolne 190-210⁰C oraz mikrofalówka 600 W, 20-25 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych