Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyka gatunku w zupełnie nieklasycznym wydaniu. Dla wielbicieli włoskiej makaronowej zapiekanki, ale nie zawsze tylko z mięsnym pomidorowym sosem.

Składniki

8 szt. Płaty makaronu lasagne
10 dkg Mozzarella
30 dkg Świeży szpinak
2 szt. Pomidor
0,5 szt. Cukinia
2 szt. Gałązka selera naciowego
1 szt. Cebula
3 szt. Ząbek czosnku
3 łyżka Masło
2 łyżka Oliwa
3 łyżka Mąka
3/4 szklanka Mleko
2 szt. Jajko
Bazylia, biały pieprz

Opis wykonania

Szpinak wrzucamy na rozpuszczone 2 łyżki masła i duża szczypta soli. Na koniec 2-3 szczypty białego pieprzu. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę. Cukinię, seler i cebulę siekamy (nie bardzo drobno). Na patelni rozgrzewamy oliwę z selerem i po chwili dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia i dodajemy cukinię. Po 5 minutach na średnim ogniu zawartość patelni przekładamy do przygotowanych wcześniej pomidorów. Sól, pieprz i bazylia. Przygotowujemy sos beszamelowy. Procedurę łączenia proponuję może dość nietypową, ale do tego zestawu warto trochę zmiękczyć płaty makaronu. Dlatego przed ułożeniem ich w miseczce wrzucamy je na 3-4 minuty do wrzącej wody. Na dno miseczek łyżka beszamelu i po jednym płacie makaronu. Na makaron wykładamy pomidory z cukinią, około 2/3 wszystkiego. Polewamy lekko po wierzchu sosem beszamelowym. Na to kolejne płaty makaronu i szpinak. Na szpinak beszamel i płaty makronu. Na środku robimy lekkie wgniecenie. Pozostałą cukinię z pomidorami rozkładamy dookoła, a w środek wbijamy jajko. Po farszu polewamy beszamelem, przykrywamy makaronem, a na wierzch grube plastry mozzarelli polane resztą beszamelu. Rozgrzany piekarnik 180-200 stopni, wstawiamy na 20 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych