Lasagne z miękkim jajem
4 porcje
Średnie
Klasyka gatunku w zupełnie nieklasycznym wydaniu. Dla wielbicieli włoskiej makaronowej zapiekanki, ale nie zawsze tylko z mięsnym pomidorowym sosem.
Składniki
8 szt. Płaty makaronu lasagne
10 dkg Mozzarella
30 dkg Świeży szpinak
2 szt. Pomidor
0,5 szt. Cukinia
2 szt. Gałązka selera naciowego
1 szt. Cebula
3 szt. Ząbek czosnku
3 łyżka Masło
2 łyżka Oliwa
3 łyżka Mąka
3/4 szklanka Mleko
2 szt. Jajko
Bazylia, biały pieprz
Lasagne z miękkim jajem
Lasagne z miękkim jajem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szpinak wrzucamy na rozpuszczone 2 łyżki masła i duża szczypta soli. Na koniec 2-3 szczypty białego pieprzu.
Miąższ pomidorów kroimy w kostkę. Cukinię, seler i cebulę siekamy (nie bardzo drobno). Na patelni rozgrzewamy oliwę z selerem i po chwili dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia i dodajemy cukinię. Po 5 minutach na średnim ogniu zawartość patelni przekładamy do przygotowanych wcześniej pomidorów. Sól, pieprz i bazylia.
Przygotowujemy sos beszamelowy.
Procedurę łączenia proponuję może dość nietypową, ale do tego zestawu warto trochę zmiękczyć płaty makaronu. Dlatego przed ułożeniem ich w miseczce wrzucamy je na 3-4 minuty do wrzącej wody.
Na dno miseczek łyżka beszamelu i po jednym płacie makaronu. Na makaron wykładamy pomidory z cukinią, około 2/3 wszystkiego. Polewamy lekko po wierzchu sosem beszamelowym. Na to kolejne płaty makaronu i szpinak. Na szpinak beszamel i płaty makronu. Na środku robimy lekkie wgniecenie. Pozostałą cukinię z pomidorami rozkładamy dookoła, a w środek wbijamy jajko. Po farszu polewamy beszamelem, przykrywamy makaronem, a na wierzch grube plastry mozzarelli polane resztą beszamelu.
Rozgrzany piekarnik 180-200 stopni, wstawiamy na 20 minut.
Komentarze