Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Mini pizze z papryki i bakłażana

Opis wykonania

Coś dla miłośników pizzy. Włoska kuchnia to skryta miłość wielu z nas - wypróbujmy jej nową odsłonę z papryką i bakłażanem w roli głównej!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Mini pizze zrobią furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi niezależnie od okazji.

Opis wykonania

Bakłażana pokrój na ok. 1,5 cm plastry. Następnie posyp je solą i odstaw na około 15-20 minut, by oddały goryczkę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – pokrój drobno oliwki i kapary, obierz pieczarki, odcedź kukurydzę. Każdą paprykę pokrój na ćwiartki, a następnie przetnij je w poziomie (otrzymasz 8 prostokątów). Puszkę pomidorów praż na patelni, by odparować wodę. Pod koniec prażenia dodaj przyprawy. Bakłażany opłucz, ułóż razem z papryką i skrop oliwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 3-4 minuty w 200°C. Następnie wyciągnij, posmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki na przypieczonych warzywach. Do bakłażana pasują oliwki i kapary, a do papryki szynka, kukurydza oraz pieczarki. Wierzch przykryj mozzarellą i parmezanem. Zapiekaj ponownie w 200 °C do momentu, aż ser się rozpuści.

TIP

Dodatki możesz dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych preferencji.
Bakłażany możesz zamienić na cukinię.