Mini pizze z papryki i bakłażana
30 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Mini pizze z papryki i bakłażana
Mini pizze z papryki i bakłażana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mini pizze zrobią furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi niezależnie od okazji.
Opis wykonania
Bakłażana pokrój na ok. 1,5 cm plastry. Następnie posyp je solą i odstaw na około 15-20 minut, by oddały goryczkę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – pokrój drobno oliwki i kapary, obierz pieczarki, odcedź kukurydzę. Każdą paprykę pokrój na ćwiartki, a następnie przetnij je w poziomie (otrzymasz 8 prostokątów). Puszkę pomidorów praż na patelni, by odparować wodę. Pod koniec prażenia dodaj przyprawy. Bakłażany opłucz, ułóż razem z papryką i skrop oliwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 3-4 minuty w 200°C. Następnie wyciągnij, posmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki na przypieczonych warzywach. Do bakłażana pasują oliwki i kapary, a do papryki szynka, kukurydza oraz pieczarki. Wierzch przykryj mozzarellą i parmezanem. Zapiekaj ponownie w 200 °C do momentu, aż ser się rozpuści.
TIP
Dodatki możesz dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych preferencji.
Bakłażany możesz zamienić na cukinię.
Komentarze