Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Mini pizze z papryki i bakłażana

Mini pizze z papryki i bakłażana

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 30 osób

Coś dla miłośników pizzy.

Mini pizze zrobią furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi niezależnie od okazji.



Opis wykonania



Bakłażana pokrój na ok. 1,5 cm plastry. Następnie posyp je solą i odstaw na około 15-20 minut, by oddały goryczkę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – pokrój drobno oliwki i kapary, obierz pieczarki, odcedź kukurydzę. Każdą paprykę pokrój na ćwiartki, a następnie przetnij je w poziomie (otrzymasz 8 prostokątów). Puszkę pomidorów praż na patelni, by odparować wodę. Pod koniec prażenia dodaj przyprawy. Bakłażany opłucz, ułóż razem z papryką i skrop oliwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 3-4 minuty w 200°C. Następnie wyciągnij, posmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki na przypieczonych warzywach. Do bakłażana pasują oliwki i kapary, a do papryki szynka, kukurydza oraz pieczarki. Wierzch przykryj mozzarellą i parmezanem. Zapiekaj ponownie w 200 °C do momentu, aż ser się rozpuści.



TIP



Dodatki możesz dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych preferencji.

Bakłażany możesz zamienić na cukinię.


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - jaką potrawą jesteś?

Co zrobisz z połączenia chleba, pomidorów, czosnku i bazylii?