Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Mini pizze z papryki i bakłażana

Mini pizze z papryki i bakłażana
Ilośc porcji

30 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Coś dla miłośników pizzy. Włoska kuchnia to skryta miłość wielu z nas - wypróbujmy jej nową odsłonę z papryką i bakłażanem w roli głównej!

Składniki

3 szt. duże papryki
1 szt. duży bakłażan
1 szt. puszka pomidorów
10 szt. plasterków chudej szynki
10-15 szt. pieczarek
1 szt. puszka kukurydzy
czarne oliwki
kapary
mozzarella wiórki
parmezan
zioła prowansalskie
pieprz
sól

Opis wykonania

Mini pizze zrobią furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi niezależnie od okazji.

Opis wykonania

Bakłażana pokrój na ok. 1,5 cm plastry. Następnie posyp je solą i odstaw na około 15-20 minut, by oddały goryczkę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – pokrój drobno oliwki i kapary, obierz pieczarki, odcedź kukurydzę. Każdą paprykę pokrój na ćwiartki, a następnie przetnij je w poziomie (otrzymasz 8 prostokątów). Puszkę pomidorów praż na patelni, by odparować wodę. Pod koniec prażenia dodaj przyprawy. Bakłażany opłucz, ułóż razem z papryką i skrop oliwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 3-4 minuty w 200°C. Następnie wyciągnij, posmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki na przypieczonych warzywach. Do bakłażana pasują oliwki i kapary, a do papryki szynka, kukurydza oraz pieczarki. Wierzch przykryj mozzarellą i parmezanem. Zapiekaj ponownie w 200 °C do momentu, aż ser się rozpuści.

TIP

Dodatki możesz dowolnie zmieniać i dopasowywać do własnych preferencji.
Bakłażany możesz zamienić na cukinię.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych